nummer van 23/10/2013 door

‘I really should’ve gone out last night’ van Dirty Three

Geen tekst, wel veel te vertellen

Dirty Three — I Really Should've Gone Out Last Night

Op een middag in 1992 zaten Warren Ellis, Jim White en Mick Turner van Dirty Three in Ellis’ keuken om iets in te studeren voor hun eerste optreden later die avond. Het idee was simpel: vandaag was hun begin als driekoppige band en zolang ze het gevoel hadden in deze formatie iets te vertellen te hebben, zouden ze muziek blijven maken. Dat ‘iets vertellen’ deden ze zonder zanger, en dus zonder woorden. Zonder woorden tijdens de muziek, in ieder geval.

Verhalen zonder tekst

Het optreden dat Ellis, White en Turner die avond in 1992 gaven, was eigenlijk hun aftrap als huisband in het café van één van hun vrienden. De intieme sfeer van een zaal vol dronken vrienden bleek de perfecte plek te zijn om het geluid van Dirty Three uit te kristalliseren. Ellis nam op het podium al snel de rol van frontman op zich; hij werd de grappenmaker die ter introductie van nummers onwaarschijnlijke situaties schetste of zijn onmogelijk saaie dagen beschreef. De verhalen sloegen aan, waarschijnlijk omdat ze luisteraars hielpen de instrumentale stukken beter te begrijpen. Ellis vertelde, als het ware, een deel van het verhaal.

Wie thuis een plaat van Dirty Three opzet, kan iets soortgelijks meemaken. Of je het wil of niet, gaan zinnen van titels als ‘Some things you just don’t want to know’ of ‘I really should’ve gone out last night’ vanzelf deel uitmaken van een film; ze zijn de perfecte introductie van de tekstloze liedjes. Alles wat de muziek daarna hoeft te doen, is het verhaal verder vertellen.

‘I should’ve gone out last night’ kan oneindig veel betekenissen hebben, zelfs afgebakend door het slepende en melancholische geluid dat Ellis, White en Turner vanaf het begin opbouwen. White zet in met een traag en bijna twijfelachtig ritme, terwijl Ellis’ een lichtelijk hoopvolle melodie tokkelt op zijn vioolsnaren. ‘I should’ve…’ gaat duidelijk over spijt, maar spijt waarvan? Spijt van wat iemand is misgelopen door niet naar buiten te zijn gegaan, of spijt van wat hij mee heeft moeten maken door thuis te blijven? Er is nog veel over om te vertellen.

Tags: , ,

-->