nummer van 21/10/2013 door

‘The Horns of Rohan’ van Bo Hansson

Graven is ontdekken

Bo Hansson lord of the rings-The Horns Of Rohan

“You guys sound like Bo Hansson,” zei de vrouw na het optreden van de band. Het zette de bandleider aan het denken: “If somebody from back then (de jaren zeventig – red.) sounds like I sound now, I need to search that.” Identieke situatie: als je een muzikant wiens werk je heel goed vindt en die bovendien eigenaar van een platenzaak is hoort vertellen hoe goed hij Bo Hansson vindt, dan prikkelt dat je nieuwsgierigheid.

Toen Adrian Younge op advies van de vrouw het werk van de Zweedse toetsenist leerde kennen, was hij niet teleurgesteld. Toen ik na het zien van de Cratediggers-aflevering waarin Younge centraal staat naar Hansson luisterde, was ik evenmin teleurgesteld. En wat doe je dan als kratjesgraver? Graven natuurlijk.

Het heeft een tijdje geduurd, maar dit weekend vond ik eindelijk m’n eerste plaat van Bo. Helaas was het niet Mellanväsen (buiten Zweden uitgebracht onder de titel Attic Thoughts), de plaat waarvan Younge zegt dat ze vol “ill drums and ill bass lines” staat, maar zijn best verkochte album Sagan Om Ringen, oftewel In de ban van de Ring (Music inspired by Lord of the Rings).[1]

Bo+Hansson+024boHansson is niet de grootste naam. Bovendien bleef zijn oeuvre beperkt tot vijf albums. Maar het zijn wel pareltjes van experimentele prog rock, psychedelische ambient of hoe je het ook wilt noemen. Hansson was zijn tijd ver vooruit. Met Sagan Om Ringen, muziek geïnspireerd op het bekende werk van J.R.R. Tolkien, kende Bo Hansson een goed debuut. De plaat haalde zelfs de Britse album charts[2]. Maar de opvolgers, volgens mijn bescheiden mening beter werk, deden het aanzienlijk minder goed en zorgden ervoor dat Hansson al snel de handdoek in de ring gooide.

En het had zo anders kunnen lopen. In Zweden kwam Bo Hansson in contact met Jimi Hendrix. De gitarist onderbrak zijn tour om met de toetsenist te jammen en vroeg uiteindelijk zelfs om zijn Experience te begeleiden. Hansson zei toe, maar om onduidelijke redenen ging het plan niet door. Hendrix nam nog wel ‘Tax Free’ (een nummer van Hansson) op, maar ging uiteindelijk zonder de Zweed verder op zijn tocht naar superstardom. Bo Hansson geraakte steeds verder in de vergetelheid, maar werd herontdekt door samplezoekende dj’s. Langzaam maar zeker kruipt de in 2010 overleden muzikant uit het zwarte gat. Van een oudere vrouw op een optreden in LA, via Adrian Younge, naar Nummer van de dag. Wie zet de ontdekkingsketting verder?

  1. [1]Tijdens het schrijven van dit stuk heb ik een goedkope kopie van Attic Thoughts gekocht op Discogs. Het is wat vals spelen als digger, maar de prijs was me te goed en de verleiding te groot.
  2. [2]Het album piekte op nummer 34.

Tags: , , , , , ,

-->