nummer van 20/10/2013 door Siofra McComb

‘Strange Fruit’ door José James

Gastblogger Siofra McComb is historicus en dj. Ze voorziet Nederland van de nodige goede muziek, niet alleen wanneer ze achter de draaitafels staat, maar ook met haar day job. Ze werkt als promovrouw voor muziekdistributeur Bertus. Als jazzliefhebber kon ze een uitzonderlijk optreden van José James in Brussel niet aan haar voorbij laten gaan. Dat bleek volledig terecht.

José James – Strange Fruit (Billie Holiday)

Eigenlijk is dit geen nummer van vandaag. Het is het nummer van 7 april 2012.

Het beloofde al een bijzondere avond te worden; ik was met mijn toenmalige lief naar Brussel afgereisd. Het zou ons eerste weekend op reis worden. De vlinders veroorzaakten de nodige wervelstormen in mijn buik, het Belgische bier versterkte de duizelingen in mijn hoofd, en het prille lenteweer had de blosjes op mijn wangen extra gloed gegeven. Ons excuus om op pad te gaan was een concert van José James in de AB waar hij eer betoonde aan Billie Holiday.

AFFICHE-JOSE-JAMES-A2Zijn begeleidingsband loog er niet om: Richard Spaven op drums, Takuya Kuroda op de trompet, Michael Campagna op de sax, Kris Bowers op piano en de immer innemende Solomon Dorsey op bas en vocalen. Tijdens het concert (dat je overigens hier in zijn geheel kan bekijken) werd José bijna door ze weggespeeld: zoveel talent stond op de planken in complete harmonie met elkaar te spelen. Maar toen kwam de toegift, waarin hij bewees één van de beste jazz-zangers van het moment te zijn en geheel terecht door critici en publiek wordt omarmd.

‘Strange Fruit’ IS Billie Holiday. Dat staat buiten kijf. Maar van alle andere versies die er rondzweven, geeft José een van de meest indringende interpretaties die ik heb gehoord. Met zijn geloopte backing vocals brengt hij ‘Strange Fruit’ terug tot de essentie. Het is een field holler die zowel teruggrijpt naar de roots van de jazz als de zwarte geschiedenis van America. Hij droeg het nummer op aan Trayvon Martin, die enkele weken ervoor met een zakje Skittles in de hand was doodgeschoten.

Hij heeft me verteld dat dit de enige keer is dat hij het nummer zal opvoeren: het kostte hem teveel. Hij huilde hard tijdens het zingen. Ik en de halve AB huilden met hem mee.

Tags: , , , ,

-->