nummer van 19/10/2013 door

‘Kill Bloodclott Bill (Bang Bang)’ door Kardinal Offishall

Wraak klonk nog nooit zo zoet

Kardinal Offishall Kill Bloodclott Bill (Bang Bang).wmv

Het is 2003. De Canadese rapper Kardinal Offishall heeft na hard zwoegen het perfecte vervolgalbum op zijn twee jaar eerder uitgekomen Quest For Fire: Firestarter, Vol. 1 opgenomen. Dit kan niet misgaan. Firestarter, Vol. 1 was een aardig opstapje, maar dit keer hebben Timbaland en The Neptunes hun productieskills op de nummers losgelaten en doet hitmachine Pharrel zelfs mee op de eerste single, ‘Belly Dancer’. Maar dan. Net wanneer alle poppetjes op hun plaats staan, wordt platenlabel MCA overgenomen door het veel grotere Geffen Records, die de bezem door de stal haalt. Firestarter 2 wordt geannuleerd en van de ene op de andere dag zit Kardinal Offishall zonder label. Wat doe je dan? Je neemt wraak.

Kill Bill

Wanneer je zint op wraak, kunnen martial arts-films een aardige inspiratie bieden; het hele genre is tenslotte gestoeld op gekrenkte ego’s die moeten worden rechtgestreken. Op het moment dat Kardinal Offishall deze inspiratie het hardst nodig had, was deze gelukkig vrij dichtbij: Quentin Tarantino had nét zijn Kill Bill uitgebracht en de wereld kon niet om het succes heen. Kardinal zag direct voer voor een hip hopera, een conceptalbum in de vorm van een mixtape. Kill Bloodclott Bill. Bill stond symbool voor de grote platenmaatschappijen die alles kapotmaken, Bloodclott is in Jamaica zo ongeveer het ergste wat je tegen een persoon kunt zeggen (behalve bumbaclot, waar het album overigens ook vol mee staat). Wacht even, Jamaica? De rapper kwam toch uit Canada? Klopt, maar zowel zijn muziek als teksten zijn doorspekt met invloeden uit dancehall en reggae. Normaal gesproken muziek waar je met een grote glimlach op meedanst, maar op Kill Bloodclott Bill blijken ze ook prima in te zetten voor een ouderwets potje foeteren. Luister maar eens naar ‘Bumboclawt’.

Kardinal Offishall Bumboclawt.wmv

Bang Bang

De grootste troef van Kill Bloodclott Bill is misschien wel de openingstrack, dat hevig leunt op een sample van hét nummer van de Kill Bill-soundtrack, Nancy Sinatra’s ‘Bang Bang’. Het minder bekende origineel is overigens van Cher, maar die doet in dit verhaal helaas niet mee.

Nancy Sinatra Bang Bang

De rapper was hiermee de eerste die een poging deed om Nancy’s dromerige zang in een nummer te verwerken. Velen hebben sinds 2004 geprobeerd dit te overtreffen, maar mijns inziens zonder succes. De charme van Nancy’s originele uitvoering is dat deze uitermate lui is en geen enkele rekening houdt met ritme of maat. De Audio Bullys bijvoorbeeld, wisten duidelijk niet wat ze hiermee aanmoesten toen ze met hun “remix” van dit nummer aankwamen; de stukken waar je Nancy hoort zijn identiek aan het origineel en de stukken waar de Audio Bullys een beat hebben toegevoegd, is Nancy’s input weer beperkt tot het woordje “down”. Dat noem ik geen remixen, maar een plaat opzetten, weer afzetten, een beat opzetten, weer afzetten, en dan de plaat weer opzetten.

Audio Bullys, Bang bang

Luie beat

Kardinal Offishall heeft met ‘Kill Bloodclott Bill’ echter een beat gevonden die lui genoeg is om perfect bij Nancy Sinatra’s stem te passen, maar toch genoeg ritme heeft om eroverheen te rappen. Misschien zijn het de Jamaicaanse invloeden die de man zo ver dreven om de timing van de percussie tot op de nanoseconde perfect te krijgen, misschien is het gewoon geluk, misschien de scherpheid van een op wraak beluste rapper. Feit is dat de Audio Bullys-versie mij doet schreeuwen om het origineel, terwijl ik sinds ‘Kill Bloodclott Bill’ helemaal geen behoefte meer heb aan Nancy Sinatra’s psychedelische gedroom. De balans is perfect: net wanneer je oogleden tijdens het horen van de zalvende sample te zwaar worden, komt Kardinal Offishall met een messcherpe zin als “Bill killed Tupac, Bill killed Biggie. Bill made hardcore niggaz dress jiggy.” Wraak klonk nog nooit zo zoet.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->