nummer van 17/10/2013 door

‘Paper Trails’ van Darkside

Een klein beetje jaloers op jonge muzikanten

Waar ik soms moeite mee heb, is naar muziek luisteren die gemaakt is door mensen die veel jonger zijn dan ik. Wat heb jij nou allemaal meegemaakt dat je me daar iets over kan vertellen met je liedjes, gaat het dan door mijn hoofd. Ik denk dat het zich verhoudt met hoe iemand van in de dertig vaak reageert op een twintigjarige die goedbedoeld advies geeft. Aan de andere kant heb ik totaal geen moeite met het luisteren naar platen van inmiddels oude artiesten, maar die ten tijde van het verschijnen van desbetreffende albums nog maar net kwamen kijken. Ik bedoel, Neil Young was 21 en 22 toen hij met Buffalo Springfield schitterende platen maakte en ‘Mr. Soul’ zong.

psychicDe laatste paar dagen heb ik weinig anders geluisterd dan de liedjes van de 23-jarige Nicolas Jaar. Elektronica-artiest Jaar vormt samen met multi-instrumentalist Dave Harrington Darkside. Ondanks het nog prille bestaan, gooit het duo gelijk hoge ogen met het debuutalbum Psychic dat onlangs verscheen. ‘Best new music’, volgens Pitchfork. ‘11 minutes of instrumental excellence’, aldus tijdschrift Spin over het openingsnummer ‘Golden Arrow’. The Guardian noemt de plaat ‘a perfect accompaniment to the nights drawing in’.

Jaar timmert sinds 2008 aan de weg. Na enkele ep’s volgt begin 2011 zijn eerste plaat – onder zijn eigen naam – Space Is Only Noise. Het is niet het soort elektronische muziek waarbij hordes staan te springen, maar een ingetogen variant waarbij ruimte is voor de muziek om te ademen. Duidelijk te horen is dat Jaar elke piep en kraak volledig onder controle heeft.

Al snel zoekt Jaar het gezelschap op van Harrington en samen brengen ze eind 2011 onder de naam Darkside een ep uit. Het is geen onlogisch vervolg op wat Jaar in zijn eentje doet, maar er lijkt nog meer ruimte te ontstaan tussen de beats voor de toevalligheden die muziek soms zo mooi maken. Op Psychic hebben de twee hun geluid verder geperfectioneerd. De plaat klinkt als een mengelmoes van sfeervolle ambient, drones en elektronische muziek uit de jaren tachtig.

Jaar (l) en Harrington

Jaar (l) en Harrington

‘Paper Trails’ is een van de toegankelijkere nummers en een goede kennismaking met Darkside. Het geeft de geladen sfeer van de plaat goed weer, maar de luchtige bluesy gitaarlikjes van Harrington zorgen tevens voor ontspanning. Er zit zelfs een korte solo in die, net als de riffs, aan Mark Knopfler doet denken. Wat ik mooi vind is de bas die met de stem van Jaar meegaat, waardoor die nog iets extra spannends krijgt.

Prachtig nummer, prachtige plaat. Dat hij meer dan tien jaar jonger is dan ik, knaagt af en toe nog wel een beetje. Niet omdat ik zijn levenservaring wantrouw, zoals ik in het begin mijn gevoelens hierover probeer recht te praten. Wellicht ben ik domweg wat jaloers dat Jaar op zijn 23e al zo’n plaat heeft gemaakt.

Hieronder een langere versie waarbij de twee de tijd nemen om te jammen:

RA Sessions: DARKSIDE – Paper Trails

Tags: , , , , , , , , , ,

-->