nummer van 16/10/2013 door

‘Drop’ van The Pharcyde

Back to the future

The Pharcyde – Drop

Een verknipte beat, vervormde orgelgeluiden en een Beastie Boys-sample die je vanaf de eerste luisterbeurt niet meer uit je hoofd krijgt. Je luistert naar ‘Drop’ van the Pharcyde. Maar er is iets vreemds aan de hand met de videoclip waar je naar aan het kijken bent; waarom beweegt iedereen zo raar? Het antwoord is simpel: de leden van The Pharcyde hebben hun raps achterstevoren uit leren spreken, een clip opgenomen waarin ze naar achteren lopen en vervolgens de video omgekeerd af laten spelen. Met de hulp van regisseur Spike Jonze en twee spraakcoaches maakte The Pharcyde hiermee een van de leukste hip hop video’s om naar te kijken. Wie deden dit nog meer?

Het eerste voorbeeld van de ‘backwards video’ is de clip van ‘Summer of Love’ van Danny Wilson. Het jaar is 1989 en special effects waren destijds nog niet ver genoeg ontwikkeld om meisjes in witte bikini’s zo waarheidsgetrouw uit spetterend water weer terug naar de rand van een zwembad te laten springen. Wat een goed idee. (Jammer van het nummer.)

Danny Wilson – The Second Summer of Love

In 2002 leerde Coldplay zanger Chris Martin de tekst van een van zijn liedjes omgekeerd te zingen. In de video van ‘The scientist’ begrijp je daardoor als kijker pas aan het einde van het nummer dat Martin een auto-ongeluk heeft veroorzaakt waar hij dankzij zijn autogordel nog redelijk goed van af is gekomen. Zijn mede-passagier, die net haar gordel af deed om haar jasje aan te trekken, had minder geluk. Martin zingt “Oh let’s go back to the start” en neemt ons mee terug naar de plek waar de auto op z’n kop terecht kwam en hij zijn vriendin bewusteloos (of erger) achterliet in het bos. Hij vindt later een matras en gaat erop liggen. Verhaallijnen zijn blijkbaar niet zo belangrijk in omgekeerde clips.

Coldplay – The Scientist

Het meest recente voorbeeld van de omgekeerde video is Alt-J’s clip voor het nummer ‘Breezeblocks’. Het siert de band bestaande uit drie kunstacademiestudenten en één English major een clip te maken die er net zo gelikt uitziet als dat het nummer klinkt. Een slimme montage maakt het moeilijk het verhaal van de video meteen te begrijpen, maar dat de zin “Please don’t go, I love you so, my darling” een nogal ironische uitspraak is bij de beelden, is duidelijk. Op 8 november 2012 won de clip een UK Music Video Award voor ‘Best alternative music video’. Heel terecht.

alt-J (∆) Breezeblocks

Er is iets oneindig boeiends aan al deze opgenomen beelden die de tijd omdraaien. Ze laten ons letterlijk iets zien dat we in het echt nooit zullen kunnen bereiken; teruggaan in de tijd, terwijl we ook weten wat er in de toekomst gebeurt. Of dat nu een auto-ongeluk herleven of een banaan eten is. Zoals de clip hieronder bewijst, kunnen beide gebeurtenissen het achterstevoren even goed doen op muziek.

God Lives Underwater – From Your Mouth

Tags: , , , , , , , ,

-->