nummer van 12/10/2013 door

‘Young And Insane’ door Advance Base

Uitgekleed staat netjes

Advance Base is de one man band van Amerikaanse multi-instrumentalist Owen Ashworth, waarin hij veelvuldig gebruik maakt van zelfgemaakte loops op viersporenrecorders om zijn muziek op te bouwen. Niks pro-tools of andere moderne digitale software, maar ouderwets op het opnameknopje van een taperecorder drukken, een instrument pakken (liefst al voordat je op ‘opnemen’ hebt gedrukt natuurlijk), een partij opnemen, op stop drukken, terugspoelen, een andere partij met een ander instrument opnemen, et cetera, en dan uiteindelijk hopen dat je niet ergens in het proces een foutje hebt gemaakt waardoor je weer helemaal opnieuw moet beginnen. Omdat loops nu eenmaal loops zijn, die zichzelf eindeloos kunnen herhalen, heb je met deze techniek niet de mogelijkheid om je nummers van complexe structuren te voorzien. Alle patronen moeten in dezelfde volgorde terugkomen, en dus kun je je serie coupletten en refreinen niet voor de afwisseling eens onderbreken met een brug. Dit beperkt enorm, maar kan hele interessante liedjes opleveren.

The_House_of_TomorrowDe keuze van Ashworth om de in 1992 uitgebrachte ep The House Of Tomorrow van The Magnetic Fields in zijn geheel te coveren is dan ook niet vreemd. De originele ep bevat vijf loop songs, liedjes die compleet gebouwd zijn rondom één terugkerend muzikaal thema. Nog verder uitgekleed dan couplet-refrein-couplet-refrein, want muzikaal zijn er niet eens coupletten en refreinen te onderscheiden. Hoewel The House Of Tomorrow al meer dan twintig jaar oud is, is deze ep van The Magnetic Fields in tegenstelling tot het werk van Advance Base wél helemaal digitaal opgenomen.

a1337293783_2De echte verschillen in de twee versies hoor je echter in de benadering. Waar het origineel een typisch begin jaren 90 geluid heeft – doorspekt met new wave en shoegaze-invloeden die de jaren daarvoor zo populair zijn geworden – is de deze week uitgekomen cover-ep van Advance Base minimalistisch en kaal en volledig gericht op de krakerige stem van Ashworth. Deze aanpak legt het échte liedje achter de loops bloot. De keihard aanwezige stem maakt coupletten en refreinen door verschillende zanglijnen te benadrukken, terwijl de muziek eindeloos hetzelfde thema herhaalt. Het laat je horen hoe je met zo weinig mogelijk middelen zoveel mogelijk kunt bereiken. Weliswaar gebruikt Advance Base een hoop instrumenten (Ashworth speelt hier electrische piano, autoharp, bas, Omnichord, gebruikt mellotron samples, drum en percussie), maar vervolgens gun je al die instrumenten maar een paar noten en neem je die noten ook nog eens op met de meest gammele taperecorder die je kunt vinden. Het resultaat geeft kippenvel, veel meer dan het digitaal opgenomen origineel uit 1992. Maar oordeel vooral zelf.

The Magnetic Fields – Young and Insane

Tags: , , , , ,

-->