nummer van 11/10/2013 door

‘Non, je ne regrette rien’ van Édith Piaf

sorry, maar niet heus

Edith Piaf – Non, je ne regrette rien (Officiel) [Live Version]

Soms gaat muziek om meer dan de intentie waarmee een nummer ooit is geschreven. Soms is muziek communicatie, een symbool van goed én kwaad, een poëtisch middel om loyaliteit te betuigen, een poging om wat zwart-wit is weer grijs te maken.

Édith Piaf“Facebookbericht van Timmermans over Piaf zaait verwarring”, kopten verschillende mediakanalen gisteren, hetzij in een andere woordvolgorde. Als je niet weet dat Timmermans enthousiast Facebookgebruiker is, of erger, de naam Timmermans niet gelijk associeert met politiek, óf simpelweg verbaasd bent dat een bericht over een zangeres die geen Miley Cyrus heet verwarring zou kunnen zaaien, dan kan ik me voorstellen dat zo’n kop, nou ja, best verwarrend is. Dus, waar ging het nou over?

De Russische diplomaat Dmitri Borodin, samen met zijn vrouw en kinderen woonachtig in Den Haag, werd afgelopen zaterdag gearresteerd. De politie had meldingen binnengekregen over zijn gedrag; iets met geslagen kinderen en een hoop lawaai in huis. Waar of niet, de details over zijn arrestatie kwamen uiteindelijk uitvoeriger aan het licht. Borodin beweerde dat hij was geboeid en met een stok op zijn hoofd was geslagen. Vervolgens moest hij mee naar het bureau, terwijl hij de agenten duidelijk op zijn politieke onschendbaarheid als diplomaat had gewezen.[1]

Even een stukje terug in de tijd. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zat begin dit jaar bij De Wereld Draait Door, waar hij werd geïnterviewd over zijn gebruik van sociale media. Matthijs van Nieuwkerk vroeg zich af hoe het kon dat iemand als hij tijd kon vrijmaken voor Facebook (inmiddels 21.868 ‘likes’). Waarom hij zoveel van zichzelf, los van zijn publieke functie als minister, blootgaf. Timmermans’ antwoord was heel simpel: “Ik zie aan de manier waarop mensen reageren, dat het mij een kans geeft om uit te leggen, niet alleen wie ik ben, maar ook, hoe gáát zoiets. In de buitenlandse politiek, überhaupt in de politiek leggen we veel te weinig dingen uit.” Naast dat Timmermans zijn volgers dingen uitlegt plaatst hij linkjes (naar de soundtrack van Into the wild van Eddie Vedder, een ontroerend interview met Michael J. Fox), deelt hij een selectie uit zijn agenda en postte hij, eergisteren nog, een foto van de kat van de Nederlandse ambassadeur in Letland. Politici, het zijn net mensen.

Terug naar Borodin. En Timmermans, want die laatste bood eergisteren, namens Nederland, zijn excuses aan. Aan Rusland. Als je het filmpje dat de NOS maakte goed bekijkt, dan legt Timmermans, net als op zijn Facebookpagina, heel goed uit waarvóór hij nou precies zijn excuses aanbiedt:

Verslaggever NOS: Nou is er allerlei informatie over dat gebeuren van afgelopen zaterdag uitgelekt, naar buiten gekomen, er komt een beeld uit naar voren van een diplomaat die hartstikke dronken was, die zijn kinderen heeft mishandeld, zijn vrouw was ook dronken, had autoschade veroorzaakt – hoe onbevredigend is het dan voor u om dan toch namens Nederland excuus te moeten aanbieden voor die aanhouding?

Timmermans: De Weense verdragen zijn zoals ze zijn, daarin staat dat mensen met bepaalde status niet mogen worden aangehouden en ook niet mogen worden opgesloten. Iemand met die status is aangehouden en opgesloten, voor dát feit heeft de Staat der Nederlanden zijn excuses aangeboden aan de Russische Federatie.

Een noodgedwongen excuus. “Met enig tandenknarsen.” Gedurende het interview wordt ook duidelijk dat Timmermans de betreffende agenten steunt; ze hebben “professioneel” en “correct” gehandeld. Maar het had toch niet gemogen, volgens de wet. En daar kon hij niet omheen – met nadruk op het woord “kon”.

En dan wordt het leuk.

Frans TimmermansTimmermans staat de volgende dag op, tandenknarsend, opent Facebook en plaatst een link. Naar een video van Édith Piaf, en schrijft daarbij: Vandaag 50 jaar geleden stierf zij. Maar haar muziek is onsterfelijk gebleken. Het nummer? ‘Non, je ne regrette rien’ (‘Nee, ik heb nergens spijt van’). De verwarring slaat toe. Wil Timmermans de Russen impliciet wat zeggen? Timmermans zelf houdt voet bij stuk en zegt geen verband te hebben willen leggen met de Russische diplomaat Borodin. Natuurlijk niet; het was Édith Piafs sterfdag! En we weten toch dat Timmermans vaker filmpjes van mooie muziek plaatst op zijn Facebookpagina? De politiek beter uitleggen doen we morgen wel weer.

Ondertussen dacht iedereen die Timmermans in het nieuws zag: ach, Édith Piaf is alweer 50 jaar dood! Even een plaatje opzetten. En dat, lieve lezers, was het verhaal van hoe Édith Piaf en haar altijd bejubelde ‘Non, je ne regrette rien’ in Nederland weer de aandacht kreeg die het verdient. Dáár hoeft oprecht liefhebber Timmermans sowieso geen spijt van te hebben.
  1. [1]Bron.

Tags: , , , , , , , ,

-->