nummer van 10/10/2013 door

‘International News’ van National Wake

In de knop gebroken

National Wake – International News OFFICIAL LIVE

Meer dan twintig jaar had Ivan Kadey gezwegen over zijn band National Wake. De herinneringen waren te pijnlijk voor de in Johannesburg geboren blanke Jood, die opgroeide in een van de betere migrantenwijken van Zuid-Afrika’s grootste stad. Pijnlijk, niet vanwege het uitblijven van succes en torenhoge verkoopcijfers, maar omdat de band zijn doel niet had bereikt. En pijnlijk omdat de twee zwarte leden waren overleden: de een had zelfmoord gepleegd en de andere stierf aan de complicaties van aids. Bandleider Kadey verhuisde naar Los Angeles en ging aan de slag als ontwerper van opnamestudio’s. Ondanks dat hij dagelijks met muzikanten in aanraking kwam, zweeg hij over zijn band.

National Wake

National Wake

Kadey richtte National Wake op in 1976 samen met de twee broertjes Gary en Punka Khoza. Iets later voegde gitarist Steve Moni zich bij het drietal. Johannesburg werd in die tijd getekend door opstand, zoals die in Soweto. In de sterk gesegregeerde stad vochten de oorspronkelijke Afrikanen tegen de apartheid. National Wake bestond uit twee zwarte – de broers – en twee blanke leden. Dat was op zichzelf al een stevig statement, maar de teksten en muziek van de band onderstreepten de onvrede van de leden over het door de staat gesteunde racisme in het land. “Het was een echt ‘get up, stand-moment’, het was tijd om de strijd aan te gaan”, vertelde Kadey onlangs tegen The Guardian.

Zowel de mentaliteit als de muziek was geënt op de Amerikaanse en Engelse punk, maar ook Bob Marley was van grote invloed op National Wake. Dat is goed te horen in de muziek. Als de band jaren later was opgericht, dan had iedereen het een funky versie van The Clash genoemd, maar beide bands kwamen in dezelfde tijd bovendrijven en putten uit dezelfde muzikale bronnen.

Ondanks dat de band in en om Johannesburg een klein maar trouw groepje fans aan zich wist te binden, was het moeilijk om optredens te krijgen. Bijna niemand durfde het aan om een multiraciale band in zijn club te ontvangen. Helemaal niet zo’n politieke en kritische band als National Wake. Naast de problemen met optredens had de band het thuis ook moeilijk. De leden woonden samen in een huis dat constant door de autoriteiten in de gaten werd gehouden. Politie adviseerde de bandleden maar te emigreren, conservatieve blanke Afrikanen bedreigden de twee blanke leden. Het was domweg gevaarlijk om in deze band te spelen.

Uiteindelijk leverde het zoveel stress op bij de leden dat ze vroeg of laat wel moesten breken. Dat gebeurde toen de band na het verschijnen van hun enige album op een prestigieus festival moest spelen. Het publiek was verdeeld in een blanke en een zwarte groep. Voor bassist Gary Khoza was dit de druppel en hij verliet de band, wat het einde van National Wake betekende. De plaat ging zo’n zevenhonderd keer over de toonbank, voordat die werd teruggetrokken onder druk van de regering.

Black-LP

De band werd in de knop gebroken. Tot groot verdriet van bandleider Kadey. “We hadden een visioen dat we met deze band Zuid-Afrika een betere plek voor iedereen konden maken. Maar de boodschap kwam nooit aan bij de mensen, daarvoor kenden te weinig Zuid-Afrikanen ons.” Het doel dat de band zich had gesteld, werd niet bereikt. National Wake was gedoemd tot slechts een voetnoot in de politieke en muzikale geschiedenis van het land.

Tot Searching For Sugar Man gebeurde. Kadey, inmiddels een bekende in de muziekwereld van LA werd enkele jaren geleden uitgenodigd om een screening bij te wonen van de documentaire over de vergeten singer-songwriter Sixto Rodriguez die in Zuid-Afrika wereldberoemd was. Na de screening sprak Kadey Matt Sullivan aan op een stukje uit de film (Sullivan runt Light In The Attic-records en bracht Rodriguez’ platen uit, naast nog veel meer goeds). Kadey was boos dat er in de film gezegd werd dat er in Zuid-Afrika amper protestbands waren in de jaren zeventig en tachtig. “Ik zat zelf in zo’n band”, vertelde Kadey tegen Sullivan. Het was de eerste keer dat hij weer over zijn band sprak. Nadat Sullivan het verhaal hoorde en de muziek, besloot hij de plaat van National Wake opnieuw uit te brengen. Deze week verscheen die, zodat de wereld eindelijk kennis kan maken met deze prachtige band.

Check ook de trailer van de docu Punk in Africa, een project waarbij Ivan Kadey is betrokken:

PUNK IN AFRICA – TRAILER – HARDCORE WORLDWIDE (OFFICIAL HD VERSION HCWW)

Tags: , , , , , , , , , ,

-->