nummer van 03/10/2013 door

‘Three Is A Magic Number’ door Blind Melon

Leren rekenen dankzij een potje rock

Blind Mellon – 3 Is A Magic Number.wmv

Schoolhouse Rock! is een educatief kinderprogramma in de VS dat in de jaren zeventig voor het eerst op tv was te zien. De onderwerpen – spelling, rekenen, geschiedenis, grammatica, noem maar op – worden op speelse wijze aan de jonge kijkers overgebracht. In korte animatiefilmpjes en aan de hand van een liedje wordt uitgelegd wat bijvoorbeeld een bijvoeglijk naamwoord is, of hoe je het makkelijkste twee getallen kunt vermenigvuldigen. Zoiets als Sesamstraat, maar dan cooler. De tv-show is een idee van reclamemaker David McCall, wiens zoontje veel moeite had met vermenigvuldigen, maar zonder moeite alle teksten kon onthouden van The Beatles.

Bob Dorough

Bob Dorough

Het idee is dus dat kinderen liedjes en teksten onthouden, dus waarom zorg je er niet voor dat in die liedjes de boodschappen zitten die je aan ze wil overbrengen? Dat dit niet zo’n gek idee is, bewijst de educatieve hoek in elke speelgoedwinkel op de wereld, waar de cd-rekken vol staan met dit soort initiatieven. Maar in plaats van mierzoete jingles, zorgen de makers van Schoolhouse Rock! voor een iets uitdagender repertoire.

Voor de allereerste episode in 1973 schrijft Bob Dorough het liedje ‘Three Is A Magic Number’, over hoe je in drieën moet tellen. Het is een prachtig jaren zeventig-liedje over wat er zo magisch is aan het cijfer drie. ‘A man and a woman had a little baby, yes indeed, they have three, in the family, that’s a magic number.’ Luister maar eens naar zijn versie:

Bob Dorough — Three Is A Magic Number

Maar het zijn de jaren zeventig als dit nummer wordt uitgebracht en Schoolhouse Rock! begint. Halverwege de jaren tachtig stopt de serie, om in 1993 weer op de buis te verschijnen (tot 1999). Als de serie nieuw leven in wordt geblazen, kan dat natuurlijk ook in de oude liedjes, dacht de band Blind Melon in 1995. De band uit Californië neemt daarom ‘Three Is A Magic Number’ op, dat ondanks het uitblijven van enig commercieel succes een favoriet wordt van de fans.

‘No Rain’

De band Blind Melon heeft rond die tijd zijn meest succesvolle jaren er opzitten. Met ‘No Rain’ heeft de band een klassieker geschreven die over de hele wereld wordt meegezongen door jonge, puisterige en onbegrepen pubers met vet haar. De hit zorgt er begin jaren negentig voor dat het debuutalbum, Blind Melon (1992) miljoenen keren over de toonbank gaat. Tours over de hele wereld met Neil Young, Lenny Kravitz en The Rolling Stones volgen. Maar het succes is van korte duur. De opvolger Soup uit 1995 haalt de verkoopcijfers bij lange na niet en deze keer moet de band in zijn eentje op pad.

Shannon Hoon

Shannon Hoon

De in 1990 opgerichte band kent sowieso een turbulente geschiedenis. Met name zanger Shannon Hoon heeft moeite met drugs. Verslavingen en afkickklinieken zijn een vast onderdeel van het levensritme van de zanger. Na het verschijnen van Soup raadt de verslavingsarts, waarbij Hoon onder behandeling is, dan ook een nieuwe tour ten strengste af. De gevaren zijn te groot dat Hoon, die aan de beterende hand is en net een kind heeft gekregen, weer vervalt in drugsgebruik. De band slaat het advies in de wind, tot hun grote spijt: na enkele weken touren wordt Shannon Hoon dood in de tourbus gevonden. Hij is overleden aan een hartaanval na een overdosis cocaïne. Zijn dochtertje Nico is dan dertien weken oud.

Vlak na het uitkomen van Soup en voor de tournee, neemt Blind Melon nog wat nummers op, waaronder de cover van ‘Three Is A Magic Number’ van Bob Dorough. Het nummer wordt zoals al gezegd een favoriet onder de fans en verschijnt op de soundtracks van enkele films zoals Never Been Kissed en Slackers. Later blijkt dat een van de laatste opnamens is van zanger Shannon Hoon.

Het is een prachtige uitvoering vind ik. Het losse en vrolijke gevoel staat uiteraard in schril contrast met de tragedie die iets later zou volgen. Maar als dit de muziek was waarmee ik als kind had moeten leren rekenen, dan hoefde ik nu niet meer naar het rekenmachinetje te grijpen om drie keer acht uit te rekenen.

Tags: , , , , , , ,

-->