nummer van 01/10/2013 door

‘Heavy Moon’ van Elephant Stone

Het psychedelische verbond tussen West en Oost

Elephant Stone – Heavy Moon | Official Video

Met een bandnaam die verwijst naar een nummer van The Stone Roses krijg je al een aardig idee waar je de inspiratie van Elephant Stone moet zoeken. Als je vervolgens leest dat de frontman Rishi Dhir heet, krijg je het terechte vermoeden dat er ook wel eens wat Indiase invloeden op zouden kunnen duiken in de muziek van de band. Westerse popmuziek en Indiase klanken kunnen het al prima vinden sinds George Harrison in 1965 door David Crosby van The Byrds in aanraking werd gebracht met het werk van sitarspeler Ravi Shankar. Elephant Stone weet die kruisbestuiving op eigen wijze prima opnieuw uit te vinden.

Elephant StoneOmgekeerde invloeden

De manier waarop deze twee muzikale werelden elkaar bij Elephant Stone vonden, was echter precies tegenovergesteld zoals bijna vijftig jaar geleden bij The Beatles gebeurde. Dhir werd  in Canada geboren als kind van Indiase immigranten. Nadat hij niet onsuccesvolle bands als The High Dials en The Brian Jonestown Massacre verliet, stortte hij zich op de muzikale erfenis van zijn ouders en verdiepte zich steeds verder in klassieke Indiase muziek. Waar andere artiesten vaak invloeden hieruit integreren in Westerse muziek, ontdekte Dhir dat de manier waarop hij Indiase muziek benaderde juist enorm beïnvloed was door bands als The Byrds en The Beatles.

Dat leverde in 2009 al een album op onder de bandnaam Elephant Stone, maar veel opzien baarde die plaat nog niet. In aanloop naar het vorige week verschenen tweede album begon de belangstelling echter te groeien. Succes van bevriende bands als Allah-Las en The Black Angels hielp daarbij, evenals een groeiende belangstelling onder het grotere publiek voor moderne bands die wel raad weten met de psychedelische sferen uit de jaren zestig. Dhir zegt daarbij altijd op zoek te zijn naar het perfecte popliedje en wat mij betreft slaagt hij daar op Elephant Stone meerdere malen glansrijk in. Bijvoorbeeld met de schitterende hook in ‘Looking Thru Baby Blue’ of het stralend zonnige ‘Love The Sinner, Hate The Sin’.

Elephant Stone - Elephant Stone

Elephant Stone – Elephant Stone

Poppy hypnose

De meest kloppende synergie van Westerse pop-slimheid en Oosterse mystiek is wat mij betreft echter te horen in ‘Heavy Moon’. Dat dreigende orgel in de intro zet al perfect de toon, waarna de omgekeerd afgespeelde gitaardrones direct hun hypnotiserende doel raken. Zodra de beat echter na ruim een halve minuut invalt, voel je direct dat je in een goede popsong zit. Helemaal als daar vervolgens nog de dromerige stem van Dhir bijkomt om je tot het einde van het nummer door één van mooiste muzikale trips sinds tijden te leiden.

Hoewel Elephant Stone al aan het begin van dit jaar in de VS werd uitgebracht, is nu eindelijk ook Europa aan de beurt. De band speelde o.a. al op Into The Great Wide Open, maar is deze week nog een paar keer te zien in Nederland voor ze weer verder toert in de States:

03-10: Ekko, Utrecht
04-10: Eureka, Zwolle
05-10: Rotown, Rotterdam

Tags: , , , , , , , , ,

-->