nummer van 25/09/2013 door

‘Holy Diver’ van DIO

Ronnie James Dio voor De Gemiddelde Nederlander

dio – holy diver

De Gemiddelde Nederlander denkt bij de naam DIO aan een rapper uit Amsterdam of een drogisterij. Afgelopen maandag had daar eventjes verandering in kunnen komen. In het programma De Wereld Draait Door verwelkomde Matthijs van Nieuwkerk een viertal metalheads aan tafel om te praten over de Metal Factory, de gloednieuwe heavy metal MBO-opleiding die dit studiejaar in Eindhoven is begonnen. Op het podium stonden leden van Within TemptationEpicaTextures en Stream Of Passion om de Nederlandse metal te vertegenwoordigen. Om De Gemiddelde Nederlander een idee te geven van wat de muziek inhoudt, vertolkten zij samen met een Metal Factory-leerling ‘Holy Diver’ van het debuutalbum van DIO, de band rondom zanger Ronnie James Dio. De leerling gruntte of zijn leven er van afhing. Vooraf was al uitgebreid uitgelegd hoe verschrikkelijk moeilijk de grunttechniek is en dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Nu juich ik harde muziek op prime time televisie altijd van harte toe, maar toch zag ik dit moment als een gemiste kans om De Gemiddelde Nederlander eens – in een van de best bekeken programma’s die we rijk zijn – kennis te laten maken met Ronnie James Dio. De Gemiddelde Nederlander zal wat gegiecheld hebben, hoogstens onder de indruk zijn geweest van de stemkunsten van de leerling, maar zal vervolgens ongeduldig hebben gewacht op het eind van de minuut herrie of, nog erger, weg hebben gezapt.

Spatzuivere melodieën

Bij de echte Ronnie James Dio viel er overigens op zijn tijd ook wel wat te giechelen, maar daarover later meer. Allereerst: waarom verdient DIO voor De Gemiddelde Nederlander meer te zijn dan een drogist of een rapper met een tijdmachine? Heel simpel: het betreft hier een fantastische zanger. Een échte zanger. Die spatzuivere melodieën in wat voor toonhoogte dan ook uit zijn stembanden kon persen, zonder geforceerd te klinken of iets van zijn soul te verliezen. Vooral bekend als de stem achter het prachtige  ‘Love Is All’ van Roger Glover & Friends (reeds bejubeld door gastschrijver Ron van Hal), maar ook bijvoorbeeld de man die Ozzy Osbourne verving bij Black Sabbath en met die band enkele perfecte heavy metal-albums afleverde.

In 1982 liep de samenwerkig met Black Sabbath echter ten einde. De band had net livealbum Live Evil opgenomen en de mixsessies verdeelden de groep in twee kampen. Gitarist Tony Iommi herinnert het zich nog goed:

Ronnie wanted more say in things and Geezer (de bassist, red.) would get upset with him and that is where the rot set in. Live Evil is when it all fell apart. Ronnie wanted to do more of his own thing, and the engineer we were using at the time in the studio didn’t know what to do, because Ronnie was telling him one thing and we were telling him another. At the end of the day, we just said, ‘That’s it, the band is over’.

Geeft de Metal Factory ook les in logo-design? Dan is dit een mooi voorbeeld: zet het DIO-logo op zijn kop en je leest er "devil" en "die" in.

Geeft de Metal Factory ook les in logo-design? Dan is dit een mooi voorbeeld: zet het DIO-logo op zijn kop en je leest er “devil” en “die” in.

Rainbow

Dio verliet de band en nam drummer Vinny Appice mee. Onmiddellijk moest er een nieuwe band gevormd worden, eindelijk eentje waar de talentvolle zanger zelf alle touwtjes in handen kon nemen. In Black Sabbath was hij “de vervanger” geweest in een band die zijn sporen al ruimschoots had verdiend, en in de band waarin hij daarvoor speelde had gitarist Deep Purple-gitarist Ritchie Blackmore het voor het zeggen. Kennen we Rainbow nog? Van die hit ‘Since You’ve Been Gone?’ Precies, die band. Alleen zong Dio op uitgerekend die hit niet mee, want hij had de band net verlaten. Wat vele radiostations bij het overlijden van Ronnie James in 2010 er overigens niet van weerhield om ‘Since You’ve Been Gone’ te draaien als eerbetoon. Blijkbaar heeft De Gemiddelde Radio-dj ook niet bijzonder veel over de man meegekregen.

Rainbow – Since You've Been Gone

Britse gitarist

Enfin, in 1982 was Dio het dus zat om regelmatig naast de pot te pissen en ging eindelijk eens zelf de baas spelen. De Amerikaan wilde per se een Britse gitarist, want dat was volgens hem een speciaal ras waar gitaristen uit andere landen op heavy metalgebied toch echt niet aan konden tippen. Laat ze het in Eindhoven maar niet horen:

I was dissatisfied with what I found here. I didn’t like the style that American guitar players were using at the time, they all wanted to be as fast as Eddie Van Halen and that was not what I was looking for. I wanted someone who, if he had to be fast, could be fast, but had to have romance in his soul or beauty in his playing, plus expertise and be able to write! I had much to ask for, but, you know, obviously those people were available. So we went to London specifically to look for a guitar player.

Die gitarist vond hij in de toen nog maar 19-jaar oude Vivian Campbell. Als je naar de gitaarsolo in ‘Holy Diver’ luistert (2:53) hoor je precies wat Dio in bovenstaand citaat bedoelt: niet dat geraas en getier dat we wel kennen van de meeste harde gitaristen, maar een solo met een kop en een staart, precies in lijn met het nummer.

Dio - Holy DiverDebuutalbum

Met Campbell aan boord en oud-Rainbower Jimmy Bain op de basgitaar was de band in oktober 1982 compleet. Nog geen drie maanden later was het viertal klaar om de studio in te duiken en een van de best kloppende heavy metal-albums allertijden op te nemen. Op Holy Diver is alles raak: de duistere thematiek, de sound, de extreem strakke muzikanten, de albumhoes (een verdrinkende priester die door een reuzendemoon aan de ketting gehouden wordt), de gitaarsolo’s, en natuurlijk de zang van Ronnie James Dio. Als je je als Gemiddelde Nederlander afvraagt hoe een écht goede heavy metalzanger klinkt, zet je deze plaat op. Of beluister je in ieder geval de belangrijkste single van het album en vandaag het nummer van de dag, ‘Holy Diver’.

Grappig

Zoals beloofd valt er ook genoeg te lachen met DIO, want dat vindt De Gemiddelde Nederlander natuurlijk belangrijk. De man nam zichzelf altijd veel te ernstig, maar wie bovenstaande clip bekijkt, waarin we de buitenproportioneel kleine metalzanger met een zwaard allerlei Sloth-van-de-Goonies-achtige types te lijf zien gaan, kan het proesten waarschijnlijk moeilijk binnenhouden. En dan nog de ad libs. Ik heb me tot nu toe dusdanig lyrisch over Dio’s vocale kwaliteiten uitgelaten dat ik het volgens mij prima kan permitteren om spontane uitspattingen als “Look out!” (1:55), “Jump, jump, jump on the tiger” (2:41) en “No! Noooo!” (3:27) tamelijk hilarisch te vinden. De Gemiddelde Nederlander zal het met me eens zijn. Hopelijk ook met het volgende: DIO is God.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

-->