nummer van 24/09/2013 door

‘Ogdens’ Nut Gone Flake’ van Small Faces

Alleen al om de muziek zou je GTA V moeten spelen

GTA V Trailer Song – Ogdens' Nut Gone Flake

Een week ben ik er nu terug. Het is zeker al weer negen jaar geleden dat ik er voor het laatst was en in die tijd is de stad flink veranderd. Groter geworden − dat vooral − maar als geheel niet per definitie een mooiere stad. Natuurlijk, er is meer te zien sinds m’n laatste bezoek en er zijn altijd plekken waar je je even terug kunt trekken om aan de moordende hectiek van het centrum te ontsnappen. Op je crossmotor poema’s en coyotes ontwijken terwijl je Mount Chiliad oprijdt, hangen aan Vespucci Beach of met het dak van je cabrio omlaag cruisen langs de Zancudo River. Maar waar je ook bent in Los Santos, de beste manier om even een moment voor jezelf te maken is door de radio aan te zetten.

GTA V MichaelBij iedere editie van Grand Theft Auto is er wel één specifiek nummer dat voor mij de sfeer van de game het beste weet te vangen. Zoals bijvoorbeeld ‘Tempted’ van Squeeze in GTA: Vice City of ‘A Horse With No Name’ van America in GTA: San Andreas. Bij GTA V was dat al snel ‘Ogdens’ Nut Gone Flake’ van Small Faces. Allereerst omdat het nummer de officiële trailer begeleidde en zo al onlosmakelijk werd verbonden met mijn onbedwingbare enthousiasme voor de game, maar ook omdat het eigenlijk alle facetten van de game in zich heeft: het is smooth en gruizig tegelijk en combineert de sfeer van de straat op bijna onmogelijke wijze met een paar enorm epische momenten.

Maar eigenlijk laat een game als GTA V zich niet in één nummer uitleggen. Een van de meest ijzersterke punten van het spel is dan ook dat het over tal van radiostations beschikt, met elk hun eigen dj en specifieke genre dat centraal staat. Zo mochten de Vlaamse broertjes van Soulwax bijvoorbeeld hun eigen Soulwax FM voorzien van hun favoriete tracks. Omdat je ook zonder je spelcomputer van die muziek moet kunnen genieten hierbij een overzicht van mijn favoriete stations, met bijbehorende Spotify-playlists.

Los Santos Rock Radio

Zonder twijfel de eerste zender waar ik op afstemde toen ik iemand uit zijn auto had gesleurd. De liefde voor yacht rock is blijkbaar nog niet verdwenen bij ontwikkelaar Rockstar, want niemand minder dan Kenny Loggins is hier de dj. Een klassieker als ‘What A Fool Believes’ van de Doobie Brothers kan op dit station dan ook niet ontbreken.

The Doobie Brothers – What a fool believes

Luister op Spotify naar Los Santos Rock Radio

Lowdown FM

Het zijn zulke kleine details, maar het feit dat je voor zoiets als één van de zeventien radiostations een blaxploitation-legende als Pam Grier strikt, geeft aan dat er werkelijk over elk minuscuul aspect is nagedacht. Perfecte zender om de ondergaande zon mee tegemoet te rijden, waarbij ‘Viva Tirado’ van El Chicano een heel aangename verrassing was die ik al jaren niet meer had gehoord.

VIVA TIRADO – EL CHICANO

Luister op Spotify naar Lowdown FM

East Los FM 106.2

Los Santos is grotendeels gebaseerd op Los Angeles en East Los Santos kent dan ook net als het oosten van L.A. een voornamelijk Latijns-Amerikaanse bevolking. Wil je daar een beetje onopvallend naar je volgende kraak toe rijden, dan heb je dus East Los FM 106.2 op vol volume uit je openstaande autoramen blazen. Favoriet is Fandango, zeg maar de Mexicaanse tegenhanger van de Dolly Dots. En ja, daar hoort een clip bij.

Fandango – Autos, Moda y Rock and Roll

Luister op Spotify naar East Los FM 106.2

Vinewood Boulevard Radio

Vinewood is de plek waar stinkend rijke blanke kids zich kapot vervelen in de gigantische villa’s van hun ouders en de tijd doden met drugs, feestjes en muziek. Vinewood Boulevard Radio wordt gehost door Nate Williams en Stephen Pope van surfrock-band Wavves, die op hun playlist alles hebben staan wat hip en hard is. Mooi dat ze ‘Hysteria’ van Ceremony ook op high rotation hebben.

Ceremony – "Hysteria"

Luister op Spotify naar Vinewood Boulevard Radio

Rebel Radio

Wanneer je richting het noorden de stad uitrijdt kom je op het terrein van Trevor, een psychopatische redneck en één van de main characters uit de game. Hij woont in een trailer park in Blaine County, waar Rebel Sound zorgt voor “the true sound of Blaine County – drunk, armed, and ready to party.” En wat past daar nou beter bij dan Waylon Jennings’ ‘I Ain’t Living Long Like This’?

"I Ain't Living Long Like This" by Waylon Jennings (1980)

Luister op Spotify naar Rebel Radio

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

-->