nummer van 23/09/2013 door

‘Nautilus’ van Bob James

Hip blank nerdje

https://youtube.com/devicesupport

We kunnen het beeld allemaal wel terughalen. Hij gaf waarschijnlijk wiskunde of chemie. Of aardrijkskunde. Oerdegelijke vent, sommigen zouden hem ongetwijfeld saai noemen. Een ouderwets brilmontuur dat te groot is voor zijn al bolle hoofd. Ongetwijfeld was hij al voor zijn vijfentwintigste beginnen te kalen. Altijd een Mart Smeets-trui en een bruine ribfluwelen broek aan natuurlijk. Als je geluk had, was het nog wel een minzame vent hoor, maar oh zo kneuterig.

Zie je hem? Die vent ja. Ik kreeg van zo’n type biologie toen ik veertien was. Gek als een achterdeur. Tijdens examens haalde hij demonstratief een krant en een schaar uit zijn tas, knipte twee gaten uit zijn krant en ging vervolgens door die gaten kijken of we niet aan het spieken waren. Dat duurde een minuutje of tien. Daarna ging hij zijn krant lezen en kon je spieken wat je wilde. True story.

Stel je je eigen suffe leerkracht maar eens voor enBob James probeer je dan in te beelden dat hij muziek zou spelen. En nog goed ook. Sterker nog, hij inspireert je. Die saaie vent blijkt verdomd boeiend te zijn. Ik ga er vanuit dat menig dj uit de Golden Age van hip hop, toen samplen de standaard was, verbaasd opkeek toen ze erachter kwamen hoe Bob James eruitzag. “Deze white boy? Ben je zeker dat hij geen schoolmeester uit de suburbs is? Ga toch weg! Wat een hippe blanke.”

Slick Rick, Eric B & Rakim, Run DMC, A Tribe Called Quest. Het zijn maar een paar namen die ‘Nautilus’ gesampled hebben. Samplewebsite whosampled.com noemt nog honderdzeventig anderen. Het andere werk van de saai ogende James werd nog eens meer dan vijfhonderd keer gebruikt. Naast ‘Nautilus’ was hij met ‘Take Me To The Mardi Grass’ verantwoordelijk voor nog een sampleklassieker. Niet slecht voor een blank nerdje uit Missouri.

DJ BuTTerS – Take Me To The Mardi Gras Juggle/Scratch

Tags: , , , , , ,

-->