nummer van 21/09/2013 door

‘Inner City Blues (Makes me wanna holler)’ van Marvin Gaye

Allemaal dankzij een brief van Frankie

https://youtube.com/devicesupport

Begin jaren 70 ontvangt Marvin Gaye een brief van zijn kleine broertje Frankie. Frankie zal binnenkort terugkeren uit Vietnam.

Marvin ontvangt de brief in een periode waarin hij moeite heeft de wereld alleen te confronteren; zijn zangpartner Tammie Terrell is overleden aan een agressieve hersentumor en Marvin zoekt zijn heil in drank en drugs. Maar de brief van zijn broer, met daarin beschrijvingen van alle verschrikkelijke dingen die hij heeft gezien, geeft Marvin een schaamtegevoel en wakkert in hem een behoefte aan iets te doen. Hij wil hier een album over maken. Maar hoe?

In diezelfde tijd wordt het leven van Renaldo Benson, een van de Four Tops, volledig op zijn kop gezet. Renaldo woont in die tijd in San Francisco, de ontmoetingsplaats voor alle groeperingen die zich afzetten tegen de politieke en sociale situatie in de Verenigde Staten. De conservatieve pers spreekt van een overname van hippies die een gevaar zouden zijn voor de maatschappij. Na op een dag met eigen ogen te zien hoe jonge Amerikanen zich met bruut geweld laten verjagen uit een park rent Renaldo, na zelf ook klappen te hebben geïncasseerd, terug naar zijn huis om als een ware reporter alles op te schrijven. De wereld moet weten wat voor onrecht hier in San Francisco plaatsvindt. Wat is er aan de hand in dit land? Hij wil dit op muziek zetten, maar de overige leden van de Four Tops zijn niet geïnteresseerd.

Renaldo vindt zijn weg naar Marvin, die inmiddels heel diep gevangen zit in zijn steeds zieker wordende hoofd en de met LSD dampende brief die zijn broertje hem vanuit Vietnam schreef. Hij kan het idee van een conceptalbum gebaseerd op die brief niet loslaten, maar hij is vastgelopen. Van Renaldo´s muziek wil hij niks weten. Renaldo gaat de discussie met Marvin alsnog aan en terwijl de flessen drank alsmaar leger raken krijgt Marvin opeens een ingeving. Hij kijkt weer naar de brief van Frankie en pakt zijn gitaar erbij. Iets klopt nog niet met de tekst en Renaldo pakt zijn kans door achter de piano te gaan zitten om Marvin verder op weg te helpen. Het is gedaan. Dankzij Renaldo worden de woorden van Frankie aangevuld met de harde realiteit van de straat en krijgt het gehele plaatje een betekenis in de vorm van Marvins bekende allesomvattende vraag: what’s going on?

Zo begint Marving Gaye´s album What’s going on, dat daarna in één vloeiende beweging overgaat in het intense en sensuele ‘Inner City Blues’, een aanklacht tegen de verpaupering van de armoedige ghetto’s door de verslechterende economische situatie. “Makes me wanna holler and throw up both my hands.” Het gaf Marvin waarschijnlijk zin om veel meer te doen, voor zichzelf en voor zijn broertje.

Tags: , , , , , , , ,

-->