nummer van 16/09/2013 door

‘Blind’ van Hercules And Love Affair ft. Antony Hegarty

De bekroning van een mooie vriendschap

Hercules & Love affair feat. Antony Hegarty – Blind

Andy Butler

Andy Butler

Als je al op je vijftiende plaatjes draait in een leather bar waar de eigenaresse met de naam Chocolate Thunder Pussy door het leven gaat, weet je dat je je het liefst laat omringen door flamboyante types. Het is dan ook geen wonder dat Hercules And Love Affair-meesterbrein Andy Butler tijdens zijn studie een hechte vriendschap opbouwde met Antony Hegarty, de bekendste transgender die de popmuziek rijk is en tevens de man achter Antony And The Johnsons. De twee wilden zoveel mogelijk samen ondernemen. Wanneer Butler muzikaal niet kon bijdragen aan een project van Hegarty, deed hij wel merchandise tijdens optredens. Nachtenlang discussieerden ze met elkaar over kunst, muziek, dans en disco. In 2004, een jaar voordat Hegarty definitief zou doorbreken met  het album I Am A Bird Now, kwam het dan eindelijk tot een gezamenlijke opname. Butler was de initiatiefnemer: hij had een prachtig gedicht geschreven over de eenzaamheid en verlorenheid van een volwassen wordende outcast. Hij noemde het ‘Blind’. Hegarty kwam vervolgens met de zanglijn, en Butler daarna weer met de aanstekelijke beat.

As a child I knew
that the stars could only get brighter
then we could get closer
leaving this darkness
behind

Now that I’m older
the stars shed light upon my face
but when I found myself alone
I feel like I, I am blind

I wish the light could shine now
For it is closer, it is near
But it will not present my presence
And it makes my past and future painfully clear

hercules-love-affairMaar wat deden ze ermee? Helemaal niks. Zoals gezegd stond Antony Hegarty op het punt van doorbreken en zat gezamenlijk optreden er voorlopig niet in. Bovendien lag de track voor beide artiesten enigszins buiten hun comfort zone en wisten ze beiden niet helemaal wat ze ermee aanmoesten. Het nummer belandde op de plank, maar liefst vier jaar, om pas op het debuutalbum van het in 2008 door Butler opgerichte Hercules And Love Affair weer op te duiken. Tot ieders verbazing werd ‘Blind’ veruit de meest succesvolle single van het album en werd het lied door Pitchfork zelfs verkozen tot beste nummer van het jaar 2008. Waarom? Omdat ieder ingrediënt perfect op zijn plaats valt. Natuurlijk is de discobaslijn een beetje corny, maar de zang van Hegarty zwiert daar met zoveel flair overheen dat het geheel al binnen een couplet verschrikkelijk lekker begint te smaken. Iedere maat doet alleen maar verlangen naar de volgende. ‘Blind’ is muzikaal flamboyant, feestelijk en zorgeloos, maar de rake tekst zorgt net voor die broodnodige diepgang die veel genregenoten missen. Of andersom: wie houdt van de altijd zo serieuze toon van Antony Hegarty, maar daar eens een muzikaal compleet andere invulling bij zoekt, kan bij ‘Blind’ zijn vingers aflikken.

Hercules And Love AffairToch kwam het met het uitkomen van debuutplaat Hercules And Love Affair nog steeds niet tot een gezamenlijk live-optreden. Hegarty bleef nauwelijks beschikbaar. Butler redde zich met andere gastmuzikanten, waaronder Bloc Partys Kele Okereke, maar vaak ook met hetzelfde resultaat: de spraakmakende artiesten waren zo druk met hun eigen muzikale avonturen dat Hercules op de laatste plaat kwam. Dit frustreerde Butler zo dat hij in 2011 besloot om nooit meer met bekende artiesten te werken.

Vorig jaar kwam het gelukkig dan toch tot een uitvoering van ‘Blind’ in de bezetting zoals die ooit bedoeld was. Hegarty had de eer om het Londense Meltdown Festival te cureren en nodigde zijn oude vriend uit. Het onvermijdelijke gebeurde eindelijk: tijdens de set van Hercules And Love Affair liep een zichtbaar goedgehumeurde Antony Hegarty het podium op. “We recorded this in a 10-dollar studio. We canned it for like two years because we were like, ‘This sucks.'” De beat wordt ingezet en als een ware souldiva knalt Hegarty door het nummer heen, uiteraard ondersteund door een zaal vol uitzinnige fans. Een innige vriendschap van een heel decennium bekroond met een uitbundig feest. Zo hoort het.

Hercules and Love Affair w/ Antony – Blind (Live) – The London Wonderground, London 06/08/2012

Tags: , , , , ,

-->