nummer van 15/09/2013 door Brenda Bosma

‘Willie Deadwilder (extended version)’ van Cat Power

Een nummer van een jaar

Brenda Bosma is zangeres van het Amsterdamse folk/drone kwintet Spilt Milk. In haar vrije tijd leest ze poëzie. Soms komen daar liedjes van. Spilt Milks meest recente release is de 10” Funeral Blues (Subbacultcha!, 2013), met naast tien bewerkingen van gedichten over de dood (van o.a. W.H. Auden en Philip Larkin) ook nog een protestkrantje tégen de dood: De Dudduvuddu. Lees die hier online en luister hier de EP. Spilt Milk is zaterdag 21 september te zien op het Incubate-festival in Tilburg. 

Cat Power – Willie Deadwilder

Dit nummer duurt ruim 18 minuten en had van mij best nog wel langer mogen doorgaan. Sterker nog, dit liedje had van mij gerust een hele dag mogen duren. Of een heel jaar! Een nummer dat een heel jaar voortduurt. Dwars door alle seizoenen heen. Chan Marshall (Cat Power) zou vast en zeker in het Guinness Book of Records belanden. Of misschien staat ze er al in onder de ‘o’ van ongelofelijk hoe zo’n mooie mevrouw toch zulke hartverscheurende liedjes kan maken.

Deze versie van ‘Willie Deadwilder’ schreef ze samen met M. Ward (die van dat bandje met Zooey Deschanel) en is in een enkele take opgenomen. Ruim dertig stanza’s verhalen over Willie en Rebecca, ‘the happy couple’, die elkaar op pensioengerechtigde leeftijd vinden, tenminste als ik het een beetje goed begrijp. De liefde. Oh well… “They proved them all wrong.”

Chan

Het nummer kabbelt eerder dan dat het stuwt en stoot, en zou zo opgezet kunnen worden in een beginnersklasje meditatietechniek. Ik zie de leerlingen zo meedeinen in lotushouding. Waarschijnlijk bevat het ding maar drie akkoorden. Vast ook nog een mineurakkoord, maar dat weet ik niet goed. Het gaat in elk geval maar door.

Alle nummers van Cat Power hebben dat wel een beetje. Dat achteloze, dat onaffe, en die ‘drive’ naar iets. Ik denk dat daar wel een sleuteltje ligt tot hartverscheurendheid. Een beetje zoeken en af en toe op iets stuiten, het niet beseffen, of juist wel, en dan gewoon weer doorgaan met zoeken. Dat idee. Het hele jaar door.

We have so much to do
Hurry, hurry, let’s go
Hurray, hurray, things are gonna be okay
Hurry, hurry, let’s go
[…]
And if God is willing, we have got so much
We have got so much

Tags: , , , , , ,

-->