nummer van 14/09/2013 door

Een medley van Sammy Davis Jr.

Meer Sammy!

https://youtube.com/devicesupport

Hoe vind je muziek meestal? Toeval. Voor het fragment bovenaan dit stuk kwam mijn toeval als volgt tot stand:

https://youtube.com/devicesupport

Het begon allemaal toen ‘This guy’s in love with you’ van Herb Alpert twee weken geleden op de radio voorbij kwam. Een gelukje, want ‘This guy… was er bijna helemaal niet geweest. Alpert had er een gewoonte van gemaakt componisten te vragen of ze nog ergens een ongebruikt liedje begraven hadden, en stelde die vraag aan vriend Burt Bacharach. Er bleven te vaak verloren schatten liggen bij deze getalenteerde, maar vaak ook overdreven kieskeurige categorie mensen. Inderdaad, Bacharach had nog wel iets. “Here Herb, you might like this one…”‘This guy…’, een romantische ballad, geschreven vanuit het perspectief van een man die smeekt om liefde, “Or else I’ll just die.” Met Alperts ronde stem, de aandoenlijke wanhoop van zijn woorden en de dramatische orkestraties in de refreintjes schoot het liedje in 1968 naar de eerste plaats in de internationale hitlijsten. Bacharach kon dankzij Alpert nog een klassieker op zijn lijst zetten.

Sammy Davis Jr. This Guy,s In Love With You.

Herb Alpert bracht me bij Sammy Davis Jr., het kleinste en meest hyperactieve lid van Frank Sinatra’s bekende Rat Pack dat in het bovenstaande televisie-optreden een versie van ‘This guy…’zingt. Met zoveel plezier. Meer en meer naarmate het nummer vordert. Zijn energie en grote glimlach werkten aanstekelijk. Door dit filmpje wilde ik meer Sammy.

En zo kwam ik bij de video bovenaan dit stuk: een concertregistratie van een avond georganiseerd door, The Voice himself, mister Frank Sinatra. Dean Martin opent de show, charmeert het publiek met grappen over zijn drankgebruik en zijn warme crooner-stem en gaat vervolgens weer de coulissen in om zichzelf nog een glaasje in te schenken.

Dan komt Sammy, een driftig mannetje, het podium oplopen. Hij is van plan het publiek een beetje wakker te schudden. Davis zondert eerst drummer Michael Silver uit, “the finest theatrical drummer that we have among us today” en begint aan een medley van volledige uitgeklede liedjes, later bijgestaan door percussionist Johnny Mendosa. Het trio neemt de hele show over (Sinatra’s versie van ‘I got you under my skin’ haalt het niet bij die van zijn voorganger). Met kleine handsignaaltjes dirigeert Davis zijn ritmesectie en ontstaan er magische moment als zijn ritmegevoel zich met die van Silver en Mendosa mengt (vanaf 34:04 wordt het zo goed). Er zijn weinig dingen leuker dan kijken naar mensen die doen waar ze goed in zijn en dit fragment is hier een geweldig voorbeeld van. Meer Sammy!

Tags: , , , , , ,

-->