nummer van 12/09/2013 door

‘Love’s Been Good To Me’ van Johnny Cash

Ondanks alles was het ’t waard

https://youtube.com/devicesupport

Johnny Cash is vandaag precies tien jaar dood. Op 12 september 2003 stierf hij aan de gevolgen van diabetes, nog geen vier maanden nadat zijn geliefde vrouw June Carter Cash haar laatste adem had uitgeblazen. Er wordt vaak gezegd dat Cash’ gebroken hart debet was aan zijn steeds slechtere gezondheid in die laatste maanden voor zijn dood. Begrijpelijk, iedereen die het levensverhaal van Cash kent door de biografische boeken of de prachtige film Walk The Line, weet hoe verkikkerd hij was op zijn June en hoeveel zij voor hem betekende in zijn donkerste dagen.

jj2Ik durf gerust te stellen dat het gros van mijn generatiegenoten Cash kent door de geprezen American Recordings. Een initiatief van producer Rick Rubin waarmee hij de carrière van de zanger weer nieuw leven inblies. Samen met de al genoemde film, zorgden die platen voor de terechte herwaardering van Cash die vooralsnog niet minder lijkt te worden. Gelukkig is zijn oude werk nog rijkelijk voor handen, waardoor iedereen het plezier kan beleven om platen als Man In Black of At San Quentin te horen.

In de laatste maanden voor zijn dood werkte Cash met Rubin nog aan nieuw materiaal. Net als bij de eerste vier American Recordings, zoals het hier al eens beschreven ‘Hurt’, waren de liedjes grotendeels interpretaties van andermans werk. Met Cash’ dood kwam dat project dan ook niet ten einde. Rubin had genoeg materiaal verzameld om, zo bleek later, nog twee albums mee te vullen. Drie jaar na de dood kwam American V, A Hundred Highways uit. In 2010 verscheen het zesde deel, Ain’t No Grave.

Toen V uitkwam en ik voor het eerst naar de plaat luisterde, schrok ik om eerlijk te zijn. Nu stond Cash al bekend om zijn diepe, rauwe stem, maar dit klonk anders. Getekend door het leven en het verlies van zijn vrouw, klinkt Cash echt alsof hij op zijn laatste benen staat. Ik heb zelden iemand zo breekbaar horen zingen als op deze plaat. Het eerste nummer, ‘Help Me’, klinkt sowieso als en soort laatste zucht: “Oh, Lord, help me to smile, just one more smile, don’t think I can do things on my own.” Of luister eens naar dat eerste refrein in ‘Rose Of My Heart’.

jjHet opnameproces was ook een voorbeeld van Cash’ breekbare gezondheid, las ik eens. Rubin vertelde dat Cash op goede dagen naar de studio kwam, wat zong met elementaire begeleiding en als hij moe was, weer vertrok. Pas later zorgde Rubin dat er muziek onder de zang werd gezet.

Het mooiste nummer is misschien nog wel ‘Love’s Been Good To Me’, origineel opgenomen door Frank Sinatra. Het is bijna eng hoeveel berusting er in dit nummer klinkt. Het lijkt een ode aan June. Ondanks alles was het ’t waard, dat leven, want de liefde was hem goedgezind.

I’ve been a rover
I have walked alone
Hiked a hundred highways
Never found a home
Still in all I’m happy
The reason is, you see
Once in a while along the way
Love’s been good to me

Tags: , , , , , , , , , ,

-->