nummer van 11/09/2013 door

‘Smoke Signal’ van The Band

Geremixt. En hoe.

Op de oudejaarsavond van 1971 speelde The Band een van zijn allerbeste shows ooit, in de voormalige Academy Of Music-concertzaal in New York. Of, in de woorden van gitarist Robbie Roberson: “We were winging it.” In een interview met Rolling Stone blikt de oudgediende terug op de hoogtijdagen van de band die verantwoordelijk zou worden voor het bestaan van alle americana-bands die in de komende decennia zouden volgen. De gelegenheid? Het uitkomen van de nieuwe fantastische boxset Live At The Academy Of Music 1971, die vanaf aanstaande dinsdag in de winkels ligt. “We got to this place where everybody was sliding in, coming off, doubling up on each other, knowing when all of those things were supposed to happen. It was the real thing. It was just as good as what we could ever do.”

The Band - Rock Of AgesIn die week in 1971 speelde The Band vier avonden op rij in de concertzaal, die later omgetoverd zou worden tot het legendarische Palladium en inmiddels helaas gesloopt is. De vier concerten – inclusief een geweldige, door Allen Toussaint gearrangeerde blazerssectie – werden destijds uitgebracht als het eerste live-album van The Band, Rock Of Ages (1972). Later zou dit dubbelalbum door het grote publiek grotendeels vergeten worden dankzij het gigantische succes van afscheidplaat The Last Waltz (1978), maar wees je er alsjeblieft van bewust dat Rock Of Ages er in alle opzichten mag zijn. “Everyone was thrilled about it,” zegt Robertson, die het album mede produceerde. “Except me – I didn’t nail the sound.” Daarom ging Robertson eerder dit jaar terug de studio in om de originele tapes opnieuw te beoordelen en een nieuwe songselectie te mixen, samen met zijn zoon Sebastian Robertson en producer Bob Clearmountain. Bekijk de opnamecredits van Bruce SpringsteenBorn In The USA (1984) en besef dat de man snapt hoe je een bombastische mix neerzet.

Om kort te zijn: Live At The Academy Of Music 1971 belooft een prachtplaat te worden. Op de nieuwe mix van ‘Smoke Signal’ – een nummer dat The Band tijdens zijn bestaan bijna nooit live heeft gespeeld – horen we een superstrakke band waarbij iedereen elkaar op de juiste momenten aanvult. Robbie loog niet. En dan die productie! Nog nooit klonk de band zo vol en krachtig. Als ik niet beter zou weten, zou ik denken dat dit een nieuwe, frisse americana-band was die zijn uiterste best deed om The Band na te doen. Normaal is een dergelijke uitspraak over een oudere band niet per se een compliment, maar in dit geval is het louter positief bedoeld. Vergelijk de opname eens met de originele studiotake, van het album Cahoots uit hetzelfde jaar als het oorspronkelijke concert:

The Band – Smoke Signal

Maar wat krijgen we nog meer, behalve een heerlijke productie? Live At The Academy Of Music wordt een boxset van vier cd’s, aangevuld met een dvd met nooit eerder uitgebrachte livebeelden van de legendarische concerten. Ook zal het pakketje een boek bevatten met bijdragen van Robertson en The Band-superfans als My Morning Jacket en Mumford & Sons. Vreugdedansje. Nog maar zes nachtjes slapen.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

-->