nummer van 10/09/2013 door

‘Mercy’ van TV On The Radio

Hoopvol teken van leven

TV On The Radio – Mercy

Een boel drukte op Facebook vorige week. Drummer Bram de Wijs van Only Seven Left pleitte in een column tegen het albumconcept, iets waar veel bands tegenwoordig nog steeds hun bestaansrecht aan ontlenen. Dat hij een gevoelige snaar had geraakt werd al snel duidelijk door de hoeveelheid felle reacties in mijn timeline. Behoefte om erop te reageren had ik niet echt. Zowel als muzikant als muziekliefhebber blijft ik het album één van de mooiste dingen vinden die er zijn. Dat dat concept ooit zou verdwijnen is voor mij even ondenkbaar als onbespreekbaar.

Op dezelfde manier kijk ik uit naar nieuwe releases van bands. Het teasen met snippets en singletjes vind ik eigenlijk maar vervelend, want het liefst wil ik gewoon een album in één keer zonder voorkennis tot me nemen. Niks mooiers dan de release van een nieuwe plaat en het vrijmaken van tijd om daar eens goed voor te gaan zitten. Onderuit op de bank, telefoon en laptop uit en even niets anders dan je volledige focus op muziek. Alleen heel soms, wanneer het echt niet anders kan, stel ik me tevreden met het grijsdraaien van slechts een single. Zoals de laatste weken het geval is met TV On The Radio.

TV On The RadioBedankt en tot ziens

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat mijn liefde voor de band uit Brooklyn eigenlijk al weer flink bekoeld was de afgelopen jaren. Die verwaarlozing werd ingezet na een optreden dat ik in 2008 zag, na de release van Dear Science in datzelfde jaar. Een prima plaat, maar het optreden was zo erbarmelijk dat ik me met moeite kon voorstellen dat deze rommelaars geniale platen als Return To Cookie Mountain (2006) en Desperate Youth, Bloodthirsty Babes (2004) hadden gemaakt. De release van Nine Types Of Light in 2011 maakte het er allemaal niet veel beter op.

Ik had er dan ook eigenlijk op geen enkele manier nog rekening mee gehouden dat ik ooit weer eens enthousiast zou worden over TV On The Radio. Helemaal toen bassist Gerard Smith in 2011 overleed aan longkanker en de bandleden zich steeds meer bezighielden met andere projecten, leek het me sterk dat er ooit nog eens iets noemenswaardigs onder de naam TV On The Radio uitgebracht zou worden. Tot 30 juli jongstleden, toen er ineens een studioversie van het nieuwe nummer ‘Mercy’ opdook en die hier sindsdien flink wat digitale rondjes draait.

TV On The Radio - Million MilesLaat dat album nog maar even zitten

De aangename verrassing zat ‘m niet zozeer in het nieuwe geluid dat TV On The Radio in het verleden tal van keren wist te ontwikkelen. Met een beetje cynisme zou je de stijl van ‘Mercy’ zelfs wat gedateerd kunnen noemen. Bloc Party is de eerste naam die me binnen schiet en dan vooral een track als ‘Flux‘. Maar de energie die ik al jaren miste bij de band is terug, en misschien nog wel meer aanwezig dan ooit. Drums die een onweerstaanbare drive voortbrengen, gitaren die brutaal scheuren en natuurlijk de stem van Tunde Adebimpe. Weinig nieuws onder de zon, maar het klopt allemaal zo verschrikkelijk goed dat dat simpelweg niet uitmaakt.

Officieel zijn er nog geen plannen voor een nieuw album, maar is er ondertussen wel een nieuwe single: ‘Million Miles’. Mocht TV On The Radio nou voortaan alleen nog maar singles uitbrengen en dit niveau vast weten te houden, dan mogen ze wat mij betreft de albums inderdaad achterwege laten.

TV On The Radio "Million Miles" (Official Video)

Tags: , , , ,

-->