nummer van 07/09/2013 door

‘The good humor man he sees everything like this’ van Love

En bovendien blijft hij alles hetzelfde zien

Love – The Good Humor Man He Sees Everything Like This

Met zijn stok in zijn linkerhand stapt hij in de metro. Lijn 1, van La Défense terug de stad in. In zijn rechterhand houdt hij een zwarte laptoptas vast. Vanaf de metrodeur gaat hij meteen het hoekje om naar rechts, tikt hij met de stok tegen de stoelrand, voelt dat daar niemand zit, klapt het stoeltje omlaag en gaat naast me zitten. Hij draagt een mooie bril met een dik montuur, maar de glazen worden niet gebruikt; deze man is blind.

Eenmaal geïnstalleerd, klemt de man de stok tussen zijn knieën. De zwarte tas ligt op zijn schoot. Hij trekt de rits open en steekt zijn handen in het hoofdvak. Een bruin vel komt tevoorschijn, in braille bedrukt. De vingers van de man glijden van links naar rechts over het gebobbelde vel, terwijl zijn lippen de woorden vormen die zijn handen lezen. Zijn wenkbrauwen vertonen tijdens deze activiteit een kleine tic en gaan steeds op en neer. Hij kijkt recht vooruit maar ziet niks, behalve in gedachten misschien de beelden die bij de woorden horen. Na bij de laatste regel aangekomen te zijn, gaat het vel de tas weer in en zoekt hij een nieuw exemplaar dat hij tijdens deze metrorit wil lezen. Weer een bruin vel.

En dan gebeurt het: terwijl het bruine vel op zijn tas blijft liggen, verdwijnen de handen van de man weer terug de tas in. Ik zit naast hem en ik heb zicht op alles wat zich zowel buiten als binnen de tas afspeelt. Zijn handen zoeken in het stapeltje vellen één specifiek document – een klein wit papiertje. De vrouw tegenover ons zou de man in lezende toestand niet van een niet-lezende toestand kunnen onderscheiden, maar lezen doet hij zeker. Binnenin zijn tas glijden zijn vingers weer van links naar recht, nu over het witte velletje papier. Hij begint te glimlachen. Hoe verder hij leest, hoe breder de lach. Het is makkelijk te raden waar het hier om gaat: een persoonlijk briefje. Een brief met een bericht gericht aan de man naast me die hem doet glimlachen. Alle bruine velletjes mochten in het openbaar vervoer gezien worden; deze niet. Deze was geheim. Ook al konden we het niet lezen. Sommige dingen veranderen nooit.

Tags: , , , , ,

-->