nummer van 06/09/2013 door

‘Entertainment’ van Phoenix

De videoclip is terug

Phoenix in Versailles | A Take Away Show

Als je als band uit Versailles komt, dan kijkt niemand er van op dat je je nieuwe videoclip opneemt in datzelfde Versailles. Een beetje zoals wanneer je Jay Z leunend tegen de Brooklyn Bridge en Jan Smit wel in een vissersbootje op het IJsselmeer verwacht. Dat in Versailles toevallig een prachtig kasteel staat is mooi meegenomen. Dan maar Le Château de Versailles als decor, toch? Phoenix’ indierock steekt er wonderwel tegen af. Maar dat de techniek waarmee de video is geschoten dé gimmick van deze clip is, moet wel eerlijk worden toegegeven. Het is hoe dan ook een mooie aanleiding om het weer eens over meer dan alleen een liedje te hebben; over het totale pakket aan geluid, beeld en gevoel dat een band probeert over te brengen.

Versailles zonder Phoenix, maar mét toeristenVoor de poorten van het paleis zien we toeristen van diverse pluimage. Datgene wat hen bindt: accessoires als pet, fototoestel en toegangspasjes. De attractie moet zo optimaal mogelijk worden ervaren. En dan is het zeker leuk dat de heren het plein dat als ingang dient oversteken, temidden van die honderden toeristen, terwijl een paar seconden later in de gigantische tuinen geen pet of fototoestel meer te bekennen is. Om echt even in de sfeer van Le Château de Versailles te komen, zijn er natuurlijk strijkers geregeld. De mensen achter La Blogothèque weten heel goed wat ze doen om een maximaal effect te bewerkstelligen.

La Blogothèque begon precies tien jaar geleden, in september 2003, toen een paar bloggers die over muziek wilden schrijven bij elkaar kwamen. Iedereen was het erover eens dat het bijzonder moest worden, ánders. Het internet zou de spil worden waaromheen alles werd bedacht. De vierde versie van de site staat momenteel alweer online, maar het basisprincipe is hetzelfde gebleven: er wordt muziek gedeeld, en ook de passie voor muziek ontbreekt niet. Sinds 2006 zijn daar wekelijkse video’s bijgekomen met de titel ‘The Take Away’, een serie films waarin La Blogothèque artiesten hun eigen muziek op een andere manier laat interpreteren. Out of the box, zeg maar. Van het gebaande pad af.

Gefilmd worden in de fantastische tuinen van Versailles voldoet uiteraard aan dit streven. En dan is daar nog de gimmick. Een gimmick waardoor de hijskraan en de helicopter op den duur overbodig zullen worden: de clip is gefilmd met een heuse drone. In één take. Je leest het goed. ‘Entertainment’, het liedje dat Phoenix live opnam voor La Blogothèque, is in één take opgenomen met een drone. De drone, die doorgaans in het nieuws verschijnt als het om militaire acties gaat, blijkt dus ook de perfecte op afstand te besturen camera te zijn (drone-camera’s mochten eerder niet commercieel worden ingezet; sinds een maand wel). Dankzij twee ‘Drone Operators’, Pascal Anquetil en David Roca, worden ons fantastische beelden voorgeschoteld. Het doet denken aan de wonderschone historische film Russian Ark (2002), die ook de pracht en praal van een bijzonder cultureel erfgoed in één shot filmde. Zonder drone weliswaar, maar even magnifique.

En af en toe, als zanger Thomas Mars even zijn mond houdt, stijgt de drone als een vogel op en mag je weer even afgeleid worden door dat indrukwekkende paleis. De drone vliegt weg, maakt een ommetje, om vervolgens netjes op tijd voor het tweede couplet weer om het muziekgezelschap heen te draaien. We hebben het hier wel over een beschaafde, nette drone natuurlijk.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->