nummer van 02/09/2013 door

‘Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin)’ van Sly & The Family Stone

Alles kan in de wereld van Sly

Thank you / Sly & the Family Stone LIVE ! on soul train

Met afstand het beste wat ik in tijden heb gezien. Het is een boute uitspraak, maar ik heb gisterenavond echt bijna acht minuten met open mond naar dit filmpje zitten staren. Een keer of drie. Nu vind ik ‘Thank You’ sowieso al een fantastisch nummer, maar de opbouw in deze live-uitvoering in het legendarische televisieprogramma Soul Train is echt… zo…. cool.

Met een stalen blik knalt een sterke zwarte vrouw er met een monsterriff op het orgel meteen in. Terwijl de camera nog op de toetseniste gericht is, hoor je de drummer een moddervette beat neerleggen. Je verwacht een forse zwarte man met een grote afro, type Buddy Miles, maar de camera zwenkt richting de drumkit en tot je verbazing zie je een schriele blanke man met lang blond haar. Beste vriend, zit Lynyrd Skynyrd niet in een andere studio? Ach, laat maar, want damn, wat ben je funky.

De camera zwermt verder over het podium. Er stormt iemand door beeld. Laat maar. We volgen de cameraman naar rechts. Weer zo’n prachtige zwarte vrouw achter een piano. Een blik alsof het haar allemaal niets doet. Haar eenvoudige toetsen voegen een flinke scheut melodie toe aan het stuwende ritme dat nu door de slappende bassist mee ondersteund wordt. Een kopie van Phil Lynott pakt zijn gitaar op. Maar wacht, eerst vallen de blazers in. De funk is niet compleet zonder een flink set koper. Hey, die saxofonisten lijken wel The Osmonds.

Iedereen is welkom in de wereld van Sly Stone, als je de funk maar in je hebt.

Iedereen is welkom in de wereld van Sly Stone, als je de funk maar in je hebt.

Bzzzzzzzzzz. De gitarist plugt zijn gitaar in. Kan allemaal. Het is live. Het is funky. Het moet toch allemaal niet zo afgelikt perfect zijn. Met wat krachtige uithalen op haar trompet eist een nieuwe soul sister even de hoofdrol op en nadert de band de voorlopige climax. Een knullige blanke vent met lang blond haar komt het podium op. De solist. Hij plugt zijn viool in en maakt zich klaar. Wacht eens even?! Solo? Viool? Ja hoor, in de wereld van Sly Stone kan dit. Een viool en een wahwah-pedaal kunnen blijkbaar ongelooflijk funky zijn. Een moment suprême dat niemand had zien aankomen.

Sly Stone stapt het podium op en neemt de groove in zich op. Zijn vuist gaat de lucht in. BAM. Alsof er aan de noodrem getrokken werd stopt de negenkoppige band met spelen, maar de funk stopt niet, want Sly zet eindelijk ‘Thank You’ in. Dit is Sly en zijn Family Stone. Excentriek, uitgesproken, een mix van blank en zwart, van man en vrouw. En funky. Zo… ongelooflijk… funky. Thanks Sly.

Tags: , , , , , ,

-->