nummer van 29/08/2013 door

‘Sunny Sunday’ van Bunny Sigler

Je hele leven lang verandert de zondag

Bunny Sigler – Sunny Sunday

Zondagen, je hele leven lang veranderen ze van betekenis. Het begint met de wekelijkse bezoeken aan opa en oma en een lange boswandeling met je ouders en zusjes, daarna worden het de door katers geregeerde uitlopers van je wilde avonturen op vrijdag- en zaterdagavond. Op een gegeven moment zijn het ineens de dagen dat je bij de ouders van vriend of vriendin aanschuift. En jarenlang gaf je er geen flikker om, maar opeens zit je ook weer wekelijks om 19 uur voor de tv om Studio Sport te kijken. Net als je vader vroeger. Niet veel later ga je met je eigen kind op bezoek bij je ouders, doe je klusjes in- en om huis en uiteindelijk komen op een gegeven moment je eigen kinderen met hun kinderen bij je op bezoek.

Bunny Sigler

Bunny Sigler

Bunny Sigler

Hoewel de werkweek weer op de loer ligt, de maandag altijd weer te snel komt en het werk in de fabriek op hem wacht, schijnt voor Northern soul-zanger Bunny Sigler elke zondag de zon. Sigler is een redelijk bekende artiest uit Philadelphia, die mede verantwoordelijk wordt gehouden voor de Philly sound. Hij heeft met heel veel artiesten samengewerkt. Voor Jay Z. bijvoorbeeld schreef Sigler ‘The Ruler’s Back’ van Z’s The Blueprint (2001).

Maar de zon schijnt dus op zondag voor Sigler. Elke week brengt hij die dag namelijk door met zijn meisje. Hoe erg hij ook opkijkt tegen de werkweek, rijst uit ‘Sunny Sunday’ (1967) het beeld van een lome zondag, die hij  het liefst tot ver in de ochtend in bed doorbrengt. Elke minuut zuigt hij in zich op om de dag zo langzaam mogelijk te beleven en die aankomende maandagochtend zo lang mogelijk uit te stellen. Het zijn de zondagen waarvoor je het doet.

Nick Charles

Nick Charles

Nick Charles

Een hele andere zondag. Nick Charles brengt die niet door met zijn lief, maar met een gebroken hart. Charles was een goede vriend van Stax-baas Jim Stewart en een bekende dj in Memphis en later (vanaf 1962) in St. Louis. Als blanke dj is hij sterk verbonden met de zwarte muziekscene in Memphis, waarin natuurlijk Stewarts Stax ook een hele grote rol speelt in de jaren zestig. Daarnaast wordt hij verantwoordelijk gehouden voor het naar St. Louis halen van The Beatles in 1966.

Vlak voordat Charles naar St. Louis vertrekt, maakt hij in 1961 en 1962 nog eens drie singles voor Stax. Eén daarvan heet ‘Sunday Jealous’. Hij zingt hoe hij met zijn gebroken hart alleen thuiszit, op en neer loopt in zijn kamer en hoe het zo heeft kunnen gebeuren. De avond daarvoor is hij namelijk uit met een leuk meisje, maar als hij even niet oplet danst zijn meisje met een lange aantrekkelijke vreemde man. Tot overmaat van ramp gaat ze ook nog met hem naar huis. Een traan, een zucht, en op zondag de radio aan en hopen dat zijn blues weer weggaat. Zo erg lijkt die maandag ineens niet meer, als je tijdens je werk je gedachten weer voor even kunt verzetten.

Mijn komende zondag is niet zo spectaculair. Waarschijnlijk heb ik geen kater of een meisje in mijn bed. Integendeel, het wordt een zondag zoals de allereerste zondagen die ik me herinner. De jaarlijkse familierëunie staat namelijk op de agenda, waarop mijn familie net als vroeger op zondag bij elkaar komt. Maar deze zondag is de allereerste zonder mijn grootmoeder. En zo blijft zondag veranderen.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->