nummer van 28/08/2013 door

‘Baby Blue’ van King Krule

Onwaarschijnlijk talent uit Londen

Hoeveel negentienjarigen ken je die al minstens duizend nummers hebben geschreven, onder meerdere aliassen muziek uitbrengen en Frank Ocean tot hun fans kunnen rekenen? Met King Krule (vernoemd naar de aartsvijand van Donkey Kong) ken je er nu dan in ieder geval één, al roept z’n moeder nog gewoon Archy Marshall als hij moet komen eten. Mocht je ineens denken aan Jake Bugg, nog zo’n Engelse jongeling met verrassend veel talent, dan kun je die gedachte weer gelijk uit je hoofd zetten. Muzikaal doet King Krule eerder nog denken aan de grillige en experimentele soul van Willis Earl Beal of Gil Scott-Heron. Maar eerlijk gezegd gaat er met King Krule eigenlijk geen enkele zinnige vergelijking op.

King Krule - 6 Feet Beneath the MoonOnvoorspelbaar en eigenzinnig

Niet dat er zich geen referenties opdringen, maar bij King Krule klinken ze eerder als inspiraties ver op de achtergrond dan té aanwezige pogingen een bepaald geluid te benaderen. Zo klinkt zijn debuutalbum 6 Feet Beneath the Moon – dat vorige week precies op zijn negentiende verjaardag verscheen – soms alsof er een warme, oude jazzplaat opstaat en dan weer alsof je bijna knock-out gaat in een smerig toilet van een Engelse club terwijl je oren murw gebeukt worden door dubstep-beats. Onvoorspelbaar en eigenzinnig zijn twee flinke understatements in dit geval.

Hoe je als jonge muzikant tot zo’n geluid komt? In het geval van Marshall lijkt het erop dat de combinatie van een turbulente jeugd en een educatieve redding die op het juiste moment kwam, in ieder geval een belangrijk deel van de sleutel vormen. Hoewel hij al vanaf zijn twaalfde al muziek maakte en bij zijn ouders een volop creatief stimulerende omgeving vond, raakte hij al jong in de problemen. Hij spijbelde er flink op los, waarna in hij opvangfaciliteiten belandde en uitvoerig werd getest op allerlei geestesziekten. Ondertussen hing zijn ouders een gevangenisstraf boven het hoofd als hij zich niet meer op school zou melden. Er zat voor zijn vader niets anders op dan hem er letterlijk naartoe te slepen.

King Krule 2Muziek als redding

De redding kwam toen hij tijdens één van zijn vele slapeloze nachten muziek lag te luisteren en het idee dat zijn toekomst daar lag, vat op hem begon te krijgen. Hij bemachtigde een plekje op de inmiddels beroemde BRIT School, die artiesten als Adele en Amy Winehouse tot haar alumni mag rekenen. Na twee jaar begon hij de interesse voor zijn studie echter kwijt te raken en leek het er even op dat hij niet wist hoe het verder moest. Gelukkig werd op dat moment net zijn muziek opgepikt door en platenlabel en bracht hij zijn eerste ep uit, waarna hij zich volledig op zijn muziek besloot te storten.

Het klinkt als het verhaal van iemand die al een lange carrière in de muziek achter zich heeft, maar natuurlijk is het in het geval van King Krule pas het begin. Een start waarmee hij in ieder geval gelijk de volle aandacht van de Britse muziekpers grijpt. En terecht, want wie op zo’n jonge leeftijd al zulke muzikale ideeën heeft gaat ons in de toekomst ongetwijfeld nog veel moois brengen.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

-->