nummer van 27/08/2013 door

‘Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing ta Fuck Wit’ van Wu-Tang Clan

Vijf mensen die het toch probeerden

Wu-Tang Clan – Wu-Tang Clan Ain't Nuthing Ta F' Wit

De titel zegt alles: met de Wu-Tang Clan schijn je niet te moeten sollen. De groep, bestaande uit rappers RZA, GZA, Ol’ Dirty Bastard, Inspectah Deck, Ghostface Killah, Masta Killah (killah boven killah), U-God, Method Man en Raekwon Da Chef, liet daar al op hun eerste album Enter The Wu-Tang (36 Chambers) geen misverstanden over bestaan. De plaat, die dit jaar zijn twintigste verjaardag viert, staat vol met agressieve teksten op rauwe beats, afgewisseld met samples uit oude kung fu-films. De groep klonk echter dan de tot dat moment zo populaire gangsterrap, die geweld op zo’n bespottelijke manier verheerlijkte dat je het nauwelijks meer serieus kon nemen. Maar de toon van Wu-Tang was anders. In een interview op het album hoor je de ambitieuze jongens verklaren: “We’re tryin’ to make a business out of this.” Geen woord van gelogen, want sinds Enter The Wu-Tang heeft de groep een gigantisch imperium opgebouwd met allerlei soorten kleding, ontelbaar veel albums, en zelfs het computerspel Shaolin Style (1999) waarin je als je favoriete Wu-Tanglid kon uitkomen tegen verschillende kung fu-vechters. Maar hoe realistisch is het vechtersbazenimago van de negen rappers? Angstaanjagend realistisch, zo blijkt uit onderstaande incidenten. Ik presenteer: de mensen die hebben geprobeerd te fucken wit da wu-tang.

1. Ghostface Killah vs. Ma$e

Ma$e, toen nog strijdlustig

Midden jaren 90 had de carrière van de groep een hoogtepunt bereikt en, zoals wel vaker, bracht dat enige afgunst van collega-rappers met zich mee. Ma$e (je weet wel, van die hit met Notorious B.I.G. en Puff Daddy (of P. Diddy (of Sean Combs)), toen B.I.G. net dood was en Daddy/Diddy zijn kans schoon zag om daar heel veel geld mee te verdienen, die Ma$e dus) kon zijn jaloezie en cynisme niet onderdrukken en liet zich veelal laatdunkend uit over de groep. Ach, wat had-ie te verliezen? Ma$e kwam uit Harlem en de gevreesde vechtersbazen vertoefden vooral in Brooklyn en Staten Island, helemaal aan de andere kant van de stad. Tijdens een avond stappen in New York liep hij echter nietsvermoedend Ghostface Killah tegen het lijf. De laatste maakte weinig woorden vuil aan de kwestie, maar haalde direct uit naar de rapper die zich steeds meer problemen op de hals lijkt te halen, naarmate hij meer geld verdient. Het resultaat was niet gering: een gebroken kaak. Jaren later zou Kanye West nog aan het incident refereren in zijn eerste hit ‘Through The Wire’, waarin hij rapte over een auto-ongeluk: “If you could feel how my face felt, you would know how Ma$e felt.” Behoorlijk belabberd, kun je je voorstellen.

2. De clan vs. een biergooier in Paradiso

Wu-Tang in Paradiso

Met eigen ogen gezien: toen de groep in 2007 een overvolle Paradiso aandeed voor een intens en indrukwekkend optreden (het was mijn eerste keer), moet een toeschouwer op het balkon gedacht hebben dat hij op de Zwarte Cross aanwezig was. De volle bierbekertjes die hij meerdere malen richting het podium gooide werden niet dankbaar ontvangen door het rapgezelschap. Ghostface Killah gaf hem een laatste waarschuwing; als er nog één biertje op het podium zou landen, kwam hij naar boven. De bezoeker liet zich niet intimideren en wierp direct nog een beker, waarna twee Wu-Tang leden richting backstage verdwenen om binnen een mum van tijd samen met hun tourmanager op het balkon te verschijnen. Niet lang daarna kon je de overmoedige biergooier over de reling van het balkon zien hangen. De tourmanager werd door de politie gearresteerd en de Paradiso bleef achter met een fikse bloedvlek (bah, niet klikken) op de muur als souvenir.

3. Method Man vs. een willekeurige fan

Wanneer Method Man zijn tanden in je zet…

Een ander relletje tijdens een van de beruchte Wu-Tang optredens. Dat Method Man niet terugdeinst voor wat haantjesgedrag was op zijn diss-track ‘M.E.T.H.O.D. Man’ al duidelijk; de dingen die hij daar verklaart van plan te zijn met zijn tegenstander zijn niet van de lucht. Wat er precies misgaat op onderstaande video is na tien keer kijken nog steeds niet geheel duidelijk, maar het korte lontje van de rapper staat haarscherp vastgelegd. Tip voor je eigen gezondheid: probeer niet helemaal vooraan te staan tijdens hun optredens. Tenzij je een helm draagt, of iets dergelijks.

Method Man fights during Wu-Tang concert

4. Raekwon vs. Joe Budden

Joe Budden

Joe Budden

In 2009  plaatste rapper Joe Budden een videoblog op zijn site, waarop hij reageerde op een ranglijst met rappers, die kort daarvoor was verschenen in Vibe magazine. Ol’ Dirty Bastard en Method Man stonden naar zijn mening te hoog. Daar bleef het niet bij: Budden besloot de video met de mededeling dat hij Method Man makkelijk de baas zou kunnen wanneer het op een vuistgevecht aan zou komen. Enkele dagen later had het daar al van kunnen komen, aangezien beide rappers op het Rock The Bells festival optraden. Raekwon Da Chef besloot echter eerst op Budden af te stappen om de boel wat te sussen. Nu is zijn idee van sussen anders dan dat van jou en mij: voor hij het wist verloor de man zijn controle en haalde flink uit naar Budden. “Een ongelukje”, zo zou Raekwon later mededelen, “absoluut niet de bedoeling.” Tja… Budden reageerde, geheel in eigen stijl, weer met een videoblog:

Raekwon Punches Joe Budden In His Eye & Makes Him Say…SORRY!!

5. Ol’ Dirty Bastard vs. de politie

Ol'_Dirty_Bastard_mug_shot

Ol’ Dirty Bastard

Ol’ Dirty Bastard was de ruigste van het stel, en een verhaal apart. Het aantal keren dat de man in aanraking kwam met justitie is al bizar groot, maar de redenen zijn alleen nog maar vreemder:

  • in 1993 belandde de toen 25-jarige Ol’ Dirty Bastard (vanaf nu gewoon ODB) voor het eerst in de gevangenis, voor het aanvallen van een winkelbediende bij een mislukte overval;
  • in 1997 werd ODB gearresteerd omdat hij verzuimd had alimentatie te betalen voor drie van zijn dertien(!) kinderen;
  • het jaar erop bekende hij zijn vrouw te hebben mishandeld;
  • in 1999 mocht de rapper brommen voor een relatief licht misdrijf: rijden zonder rijbewijs, maar ook voor het dragen van een kogelvrij vest als veroordeeld crimineel zijnde;
  • in 2000 ontsnapte ODB uit een afkickcentrum en was een maand lang op de vlucht. Tijdens die maand presteerde hij het wel om contact op te nemen met RZA en samen het een en ander op te nemen in de studio. Prioriteiten stellen is belangrijk;
  • in 2012 kwam het FBI-document over de rapper vrij, waarin duidelijk werd dat de Wu-Tang Clan in het algemeen en ODB in het bijzonder in verband gebracht werd met wapensmokkel, drugshandel en zelfs moord. Ook wordt gesuggereerd dat rappers die een vuil klusje voor het gezelschap opknapten werden beloond met een platencontract, wat de korte carrière van rappers als Suga Bang Bang en Shorty Shitstain verklaart.

Al deze zaken vallen echter in het niet bij de keer dat ODB een aantal agenten van het New York Police Department beschoot. Hij wint hiermee de hoofdprijs: het ultieme Wu-Tang lid om niet mee te fucken. Helaas, maar niet verwonderlijk, is dit tevens het enige lid dat de onstuimige levensstijl van het gezelschap niet heeft overleefd. Op 13 november 2004 stierf de rapper op 35-jarige leeftijd aan een gevecht waar zelfs een Wu-Tang-lid niet sterk genoeg voor was: een overdosis drugs.

Tags: , , , , , , , , ,

-->