nummer van 23/08/2013 door

‘Back In Your Head’ van Tegan and Sara

Uit, in het hoofd

Tegan And Sara – Back In Your Head (Video)

Tegan and Sara zijn officieel doorgebroken in Amerika. Hun laatste album Heartthrob doet het goed in de hitlijsten, clubs én in Taylor Swifts huiskamer. Want ook die heeft het alternatieve duo gone commercial ontdekt. Ik gun het de tweeling van harte. Ze maken al tien jaar prettig in het gehoor liggende indiepop en leverden alweer hun zevende plaat af. Maar het doet me wel afvragen of ik, als ik Tegan and Sara voorheen niet had gekend, wel zo gek was geworden op hun muziek. Nieuwsgierig was geraakt naar wat ze nog méér hadden gemaakt. Heartthrob is namelijk een prima popalbum, maar tijdens het horen van partysingle ‘Closer’ was ik waarschijnlijk ongemerkt de was gaan doen, om me vervolgens vanuit het washok af te vragen of Katy Perry ineens beter was gaan zingen. Maar zo is het natuurlijk niet gegaan. Ik kocht het bepaald niet bejubelde The Con in 2007 en zong binnen een mum van tijd alle liedjes woord voor woord mee.

Tegan and Sara

Tegan and Sara in 2007 (links) en in 2013 (rechts)

Na dat album een paar weken op mijn iPod te hebben geluisterd, begon ik nummers op de plaat te skippen. ‘I Was Married’ was altijd een fijne opener, ‘Relief Next To Me’ (vanaf 1:03 pas echt interessant) en ‘The Con’ nam ik ook nog mee tijdens een rondje hardlopen in het park, maar aan het intro in het daaropvolgende ‘Knife Going In’ ergerde ik me altijd meteen. Ook ‘Are You Ten Years Ago’ werd binnen tien seconden al afgeketst. Misschien kwam het niet alleen door het liedje, nu ik er aan denk, maar ook aan de gedachte dat het volgende nummer op de plaat weer een voltreffer zou zijn. Want dat was ‘Back In Your Head’, de eerste single van de plaat.

Screen Shot 2013-08-22 at 11.14.19 PMVerschrikkelijk catchy, beginnend met een kort staccato pianoloopje, toewerkend naar een dijk van een refrein dat ook al zo blijft hangen: “I just want back in your head! I just want back in your head.” ‘Back In Your Head’ was mijn eerste kennismaking met Tegan and Sara en toch kon ik ook – of juist – dat herkenbare deuntje na een tijd niet meer horen. Zo vaak zette ik het op. Ik sloeg de bij voorbaat vervelende nummers al over, maar zelfs deze hit hoorde ineens in dat rijtje thuis. Weg ermee, vond ik. Laat ik eens op zoek gaan naar verscholen parels op The Con, was mijn volgende gedachte (en zo ontdekte ik het prachtige ‘Call It Off’). En ‘Back In Your Head’? Die zat zo in mijn hoofd dat ik misschien nog wel een paar jaar moest wachten voordat het weer fris en nieuw zou kunnen klinken. En terug mijn hoofd in zou kunnen. “I just want back in your head! I just want back in your head.”

Dat moment is er weer.

Tags: , , , , , ,

-->