nummer van 21/08/2013 door

‘Hive’ van Earl Sweatshirt

Gelukkig niet echt catchy

Earl Sweatshirt featuring Vince Staples & Casey Veggies – Hive

Earl Sweatshirt is terug. Een vreemd statement om te maken over iemand wiens debuutalbum net een dag oud is, maar toch is het zo. Nog vóór hij kon beginnen aan de opnamen van het kersverse Doris, leek zijn hiphopcarrière namelijk al even zo goed als voorbij. Sweatshirt maakte in 2009 furore met de hippe rapgroep Odd Future en zijn eerste mixtape Earl, maar werd door zijn moeder uit het muziekleven van Los Angeles gerukt en zonder pardon naar een kostschool in Samoa gestuurd. Ach, Earl was ook pas vijftien jaar oud, dus je kunt enige moederlijke bezorgdheid over het jonge raptalent ook wel begrijpen. Enfin, het is inmiddels 2013, en Earl is dus terug. Vorig jaar was hij al te horen op het debuutalbum channel ORANGE van zijn Odd Future-collega Frank Ocean. Met zijn laid back rap zorgde hij voor de perfecte opvulling op het enige echt catchy nummer van het album, ‘Super Rich Kids’.

https://youtube.com/devicesupport

Als Ocean met zijn fantastische debuut bewees dat catchyness geen vereiste hoeft te zijn om een goede hiphop- of r&b plaat te maken, dan betekent Doris van Sweatshirt de ultieme beaming van deze stelling. Het album is monotoon, nihilistisch en log, maar heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht. De knappe rapkunsten van deze Benjamin uit de Odd Future-stal – alle leden zijn onder de 26, maar Sweatshirt spant met slechts 19 lentes de kroon – komen door deze minimalistische aanpak extra goed uit de verf. Luisterend naar ‘Hive’ hoor je hoe vindingrijk zijn rijm is, bijvoorbeeld bij de heerlijk assonerende zin “crack ceramic and slap a hand out of cash account” (0:42). Een aanpak die bij zijn bijdrage aan ‘Super Rich Kids’ ook al perfect werkte (vanaf 2:32):

We are the xany-gnashing
Caddy-smashing, bratty ass
He mad, he snatched his daddy’s Jag
And used the shit for batting practice

Niet echt catchy. Gelukkig maar. Het fijne van Earl Sweatshirt, grote broer Frank Ocean en de hele Odd Future-kliek is dat ze zich bevinden in een genre waarin het niet verschrikkelijk moeilijk is om de ene na de andere hit te scoren, maar dat ze dat gewoon bewust lijken te vertikken. Het is underground en dat willen ze ook zo laten. De acts worden internationaal geroemd door de muziekpers, maar zijn nergens in de buurt van een indrukwekkende notering in de Top 40 te bekennen. En dat is mooi, want zo behoud je de mogelijkheid om af en toe eens hele gekke dingen te doen zonder een hoop “fans” te verliezen. Een snoeihard optreden met hardcore punkband Trash Talk bijvoorbeeld.

Trash Talk & Odd Future – Radicals / Awake

Tags: , , , , , ,

-->