nummer van 20/08/2013 door

‘I Had Me A Girl’ van The Civil Wars

Niet alle sprookjes lopen goed af

The Civil Wars- I Had Me a Girl

Met een band als The Civil Wars is het smullen geblazen. In de eerste plaats vanwege de muziek uiteraard, maar wie zich graag vermaakt met de onderlinge sores van anderen is bij dit duo ook aan het goede adres. Want hoewel hun carrière als een sprookje leek te beginnen, heeft het succesverhaal van John Paul White en Joy Williams ondertussen wel de nodige barsten opgelopen. Hetzelfde geldt voor de relatie tussen de twee, die overigens niet verder gaat dan het muzikale vlak. Voor de meeste artiesten zou het reden genoeg zijn om de samenwerking te beëindigen, maar blijkbaar werkt dat bij White en Williams toch net even anders. En misschien is dat maar goed ook.

The Civil WarsEr was eens…

… een tijd dat de wereld er niet mooier uit kon zien voor White en Williams. Ze kwamen in 2008 allebei naar Nashville, Tennessee voor een sessie met verschillende songwriters. Zij vanuit Californië, hij vanuit Alabama. De muzikale vonk die in Nashville oversloeg dreef het tweetal al snel het podium op, met het daaropvolgende succes. In 2011 volgde er een debuutplaat, Barton Hollow, die niet alleen door critici werd gelauwerd maar ook op de waardering van bekende collega’s kon rekenen. Taylor Swift liet weten dat ze ‘Poison & Wine’ één van de mooiste duetten vond die ze ooit hoorde, waarna er vlot doorgeschakeld kon worden naar een hogere versnelling.

The Civil Wars was vervolgens in elke relevante Amerikaanse televisieshow te zien en ging op tour met artiesten als Emmylou Harris en Adele. Ook nam het duo samen met Taylor Swift en T-Bone Burnett het nummer ‘Safe & Sound’ op voor de soundtrack van bioscoophit The Hunger Games. Alsof dat nog niet genoeg was, sleepte The Civil Wars in 2012 ook nog eens twee Grammy’s in de wacht. Reden genoeg om vol energie, zelfvertrouwen en inspiratie aan een tweede album te beginnen, zou je denken. Toch kwam in september van dat jaar ineens het bericht dat de band voor onbepaalde tijd op non-actief zou gaan, wegens  “internal discord and irreconcilable differences of ambition”. Juist ja.

The Civil Wars - The Civil WarsEen onverwachte wending

Er werd vervolgens een reeks optredens afgezegd omdat de twee schijnbaar niet meer samen het podium op konden, maar en passant werd wel even vermeld dat er gewoon verder werd gewerkt aan een opvolger voor Barton Hollow. Een nogal opmerkelijk statement en destijds verwachtten ook maar weinigen dat die plaat er überhaupt zou komen. Toch werd de titelloze opvolger begin deze zomer aangekondigd en lag hij op 2 augustus in de winkels. En wat nog verbazingwekkender was, hij klonk ook nog eens prima.

Sinds het afronden van de plaat hebben de twee elkaar niet meer gesproken en de vraag is of dat in de nabije toekomst nog gaat gebeuren. Joy Williams heeft in een interview aangegeven wel te willen werken aan een oplossing maar John Paul White weigert vooralsnog elk interview. Ondertussen staat hun plaat in zowel Amerika als Canada op nummer 1, maar een bijbehorende tour zit er voorlopig nog niet in. Wordt vervolgd…

Tags: , , , , , ,

-->