nummer van 19/08/2013 door

‘Here comes the judge’ van Pigmeat Markham

De eerste mc

Pigmeat Markham – Here Comes The Judge

Proto, het is typisch zo’n voorvoegsel dat aangeeft dat we terugblikkend over iets spreken. Een prototype is in andere velden vaak de eerste uitgewerkte versie van een idee, maar in de muziek ligt het anders. Daar kijken we terug en oordelen dat bepaalde artiesten onbedoeld de basis hebben gelegd voor verdere ontwikkelingen en nieuwe genres. The Stooges en MC5 wilden eigenlijk gewoon een potje rock’n’roll spelen, maar met de kennis die we nu hebben noemen we hun werk proto-punk.

De vraag blijft natuurlijk altijd wanneer je genoeg overeenkomsten ziet in een genre en een eventuele voorganger, want de artiesten in kwestie weten natuurlijk niet wat komen gaat. Bovendien is de kloof tussen het prototype en het eindresultaat vaak behoorlijk groot.

Pigmeat_Markham

rechter lolbroek

‘Here Comes The Judge’ van Pigmeat Markham wordt ook wel een van de eerste rapnummers genoemd, proto-rap dus. Luister maar eens goed. Even door de intro heen. De drumbeat geeft daar al behoorlijk wat weg. Na zestien seconden begint Pigmeat aan zijn vers. Die staccato zang en rijmende tekst laten er geen twijfel over bestaan. Even laten vallen bas en gitaar in en steekt de drummer en tandje bij. Je hebt plots het gevoel dat een dj een blik coole samples open getrokken heeft en dat MC Pigmeat een goede flow te pakken heeft. Zijn eerste vers zet meteen de toon. Pigmeat heeft swag.

This judge is hip and that ain’t all
He’ll give you time if you’re big or small
Fall in line for this court is neat
Peace, brother
Uh oh, here come the Judge

Here comes the Judge
Everybody knows
That he is the Judge

Voor de duidelijkheid, dit nummer is opgenomen in 1968. Negen-tien-acht-en-zestig. En het is nog ouder , want komiek Markham trad al sinds de jaren twintig op tijdens de rondreizende revue van blueszangeres Bessie Smith en hij trad tijdens de daarop volgende decennia vaker op in het beroemde Apollo Theater dan welke andere artiest dan ook.

https://youtube.com/devicesupport

Ondanks dit alles was Pigmeat geen nationale beroemdheid, daarvoor kregen te weinig blanken hem te zien in het gesegregeerde Amerika. Bovendien was er nog geen sprake van rap, laat staan rap die populair is bij de blanke middenklasse. Markham stierf in 1981. Toen het genre waarvan hij onbedoeld een prototype had geschreven nog maar net kwam kijken.

Tags: , , , , , ,

-->