nummer van 15/08/2013 door

‘Pick Up The Phone’ van The Notwist

Een perfecte mix

The Notwist – Pick Up the Phone

Erg scheutig met albums is het Duitse The Notwist niet. Het laatste album stamt alweer uit 2008, de soundtrack voor de film Storm uit 2009 daargelaten. De plaat daarvoor kwam uit in 2002. Dan is er nog de samenwerking van The Notwist met de Amerikaanse rappers van Themselves, 13 & God genaamd, die in 2005 en 2011 twee albums opleverde. Dat zijn vier platen in dik tien jaar, verspreid over twee bands. Niet veel, maar voor de fans is er licht aan het einde van de tunnel, want The Notwist legt momenteel de laatste hand aan een nieuwe plaat. Wanneer die precies gaat uitkomen is nog onduidelijk, maar er komt in ieder geval iets aan.

De door elektronische muziek geïnspireerde indieband uit het diepe zuiden van Duitsland, wordt aangevoerd door de broertjes Acher. Eind jaren tachtig richten zij de band op, om zo het Duitse antwoord te vormen op het grunge-geluid dat dan vanuit Seattle langzaam de wereld verovert. Maar al snel wordt de muziek rustiger en halverwege jaren negentig doet de elektronica al zijn intrede in het geluid van The Notwist.

the-notwist-32

Neon Golden, de plaat uit 2002, is het voorlopige hoogtepunt van de heren. De plaat is een afgemeten werkje boordevol prachtige liedjes, ondersteund door en gebaseerd op sfeervolle elektronica. Een perfecte mix van een alternatief gitaarbandje en sfeervolle elektronische muziek.

Voor mij is het ook alweer zo’n acht jaar geleden dat ik voor de laatste keer naar deze band luisterde. En ineens hoorde ik vorige week ergens een nummer dat me wel erg bekend voorkwam. Navraag leerde me dat het om The Notwist ging. Thuis dook ik meteen de kelder in om een oude verhuisdoos vol cd’s door te zoeken en ja hoor, daar was ‘ie: Neon Golden. Het is grappig hoe zo’n plaat die je jaren geleden kapot hebt gedraaid, weer gelijk zo vertrouwd klinkt. Al halverwege het eerste nummer klikte ik twee keer op het next-knopje van mijn cd-speler, net zoals ik jaren geleden zo vaak had gedaan om gelijk mijn favoriete nummer van de plaat te horen: ‘Pick Up The Phone’.

Tags: , , , , , , ,

-->