nummer van 14/08/2013 door

‘Voodoo in You’ van Johnny Jenkins

Right place, wrong time?

Voodoo In You – Johnny Jenkins

Arme Johnny. Zou hij er blij mee geweest zijn als hij nog had kunnen zien dat ik een gat in de lucht sprong toen ik zijn singletje vond dit weekend? Het was de laatste keer dat ik naar de Antwerpse Record Collector ging, weer een platenzaak die er mee ophoudt. Ik had een lijstje bij. Dat doe ik normaal nooit, maar deze keer wel. Het was immers mijn laatste bezoek aan de winkel van de grumpy old man met zijn tienduizenden lp’s en singles. ‘Voodoo in You’ stond met roze markeerstift extra in de aandacht. Het was één van de tien titels waar ik echt naar op zoek wilde gaan. Met succes, want ik vond niet één, maar twee exemplaren. Ik tipte het plaatje aan een mede-cratedigger. Hij was me dankbaar.

Bij The Pinetoppers zouden de rollen snel omgedraaid worden.

Bij The Pinetoppers zouden de rollen snel omgedraaid worden.

Jenkins zou dat ook wel geweest zijn denk ik. Dankbaar, omdat iemand vierenveertig jaar na dato nog zo blij wordt van zijn muziek. De gitarist heeft namelijk zelden in de spotlight gestaan. Toch mogen ook wij hem dankbaar zijn, want Jenkins is de ontdekker van Otis Redding. De soon-to-be soulster was de zanger van Johnnys band The Pinetoppers, maar de rangorde was duidelijk; Otis begon als de persoonlijke chauffeur van bandleider Johnny Jenkins, die zelf geen auto kon rijden.[1] The Pinetoppers scheerde nooit hoge toppen, maar het was wel tijdens een opnamesessie met de band dat Redding ‘These Arms of Mine’ zong met Jenkins op gitaar. Manager Phil Walden bombardeerde Otis tot solozanger en schoof Jenkins aan de kant.

Het was pas na de dood van Otis Redding dat Walden terug aandacht besteedde aan Johnny Jenkins. In 1969 nam hij Ton-Ton Macouté op, een album dat eigenlijk niet op zijn naam hoorde te komen staan. De plaat was voorbestemd om het debuut van Muscle Shoals-sessiemuzikant Duane Allman te worden, een plan dat opgeborgen werd omdat Duane er voor koos om samen met zijn broer The Allman Brothers Band te beginnen. De opnames waren zelfs al zo ver gevorderd dat alle muziek al ingespeeld was. Door Allman. Gitarist Johnny Jenskins hoor je op “zijn” Ton-Ton Macouté niet spelen, maar alleen zingen. Als ik ‘Voodoo in You’ of ‘I Walk on Gilded Splinters’ (een cover van Dr. John) hoor, vind ik het jammer dat het bij deze ene plaat is gebleven. Johnny Jenkins … right place, wrong time? Ik denk het eigenlijk niet, want hoe zeer ik ook van zijn werk geniet, het is en blijft toch het werk van een ander.

  1. [1]Blijkbaar bood een baantje als chauffeur kansen. Don Covay lanceerde zo ook zijn carrière.

Tags: , , , , ,

-->