nummer van 10/08/2013 door

‘I bet you look good on the dance floor’ van Arctic Monkeys

En dit was nog maar het begin

Arctic Monkeys – I Bet You Look Good On The Dance Floor (2005)

Het duurt niet eens drie minuten, de energie spat ervan af en het klinkt vers. Het is de officiële video van Arctic Monkey’s eerste single ‘I bet that you look good on the dance floor’.

Geïnspireerd op een video van The Strokes, die ook een live-versie van hun singel opnam om als clip uit te brengen in plaats van de audio van de albumversie, staan hier vier jonge honden, naturel, op de vooravond van hun grote succes hun liedje te spelen voor a lucky few. We zitten in oktober 2005. Het debuutalbum van Arctic Monkeys kwam pas een paar maanden later uit, maar al hun concerten waren nu al uitverkocht – de (internet)buzz rond de band was ongekend.

Iedereen wilde ze live zien, en het liefst nu meteen. Ok, hier hebben jullie dan een live video van ons. Slim plan, marketingtechnisch gezien, maar ook een echt goed idee. De jaren 70 apparatuur waarmee de clip is gefilmd is net zo’n goed idee: jongens, maak dit tijdloos. Hoewel ze hier nog maar net begonnen, staan de muzikanten er bij alsof ze dit soort grappen allang gewend zijn. Frontman Alex Turners (hier 19 jaar oud) blasé oogopslag doet vermoeden dat de camera in zijn gezicht hem vrij weinig doet als hij de longen uit zijn lijf schreeuwt, na iedere lange zin weer buiten adem, volledig opgepompt van de energie die de briljante hoekige riff van Jamie Cook in combinatie met zijn eigen gitaarspel met zich meebrengt (Brits muziekmagazine NME noemde het nummer een van de beste “indie rock anthems ever”). Geen tijd om zelfbewust te zijn bij dit nummer. Drummer Matt Helders steelt even de show als hij op 0:46 de tweede stem zingt en dan, zich duidelijk bewust van hoe krijserig dat klonk, een vette knipoog naar de camera werpt. Deze jongens lijken klaar te zijn voor de gekte die komen gaat; zowel voor alle gillende meisjes als de lovende woorden van pers en collegamuzikanten samen. Het was misschien een houding, maar het was geen bluf.

Tags: , , , , , , , , ,

-->