nummer van 08/08/2013 door

‘Happy Together’ van The Jam

Een kleine drie minuten popperfectie

The Jam Happy Together Lyrics

Dit is dus een perfect popnummer. Intro, couplet, refrein, couplet, refrein, brug, refrein. Qua structuur is er niks spannends aan dit liedje. Het meeste gewaagde is nog wel het korte stukje vlak voor het laatste refrein, waar eventjes alleen de drums klinken. Maar structuur is alleen maar vorm en die legt het meestal af als de inhoud vele malen sterker is. Net als bij dit perfecte popnummer.

Waarom deze kleine drie minuten dan popperfectie zijn? Luister maar eens! Het hele liedje is een aaneenschakeling van mooie melodieën, scherpe ritmes en dramatische zanglijnen. De coupletten en refreinen wisselen elkaar in hoog tempo af, omdat ze redelijk kort zijn. De coupletten zijn ook nog eens opgedeeld in twee stukken. De eerste vier regels tekst in het eerste deel – luister trouwens eens naar die rake klappen van de drummer na de eerste en derde regel in dit eerste deel – en de twee langgerektere regels in het tweede met de “Oooh, oooh, oooh”.

The Jam

En dan komt het refrein dat steeds wordt ingeluid met een ruig “Woeha”. Een dwingend “We’re happy together now”. Het moet eventjes gezegd worden door de verteller van het liedje, want die andere in ‘we’ lijkt het niet helemaal te geloven. Die denkt namelijk dat ‘ie vergeten en verlaten wordt. De verteller pareert de aantijgingen: “Heavens knows that’s not my style.”

In die refreinen zit telkens mijn favoriet moment van het nummer. Het is het stukje “Happy ‘till the end of time” dat steeds twee keer wordt gezongen in het refrein. En elke tweede keer wordt die “of” benadrukt. Dat is de allermooiste Happy ‘till the end of time” van elk refrein. Net iets meer drama, net iets meer lef, net iets meer overtuiging dat de twee echt gelukkig zullen zijn tot het einde der dagen.

Tags: , , ,

-->