nummer van 06/08/2013 door

‘I’ve Just Fallen For Someone’ van Darren Young

Het eerste muzikale idee van John Lennon dat op plaat belandde

DARREN YOUNG (aka JOHNNY GENTLE) I've Just Fallen for Someone

Er zijn ongetwijfeld tienduizenden Schotten die zeggen dat ze er destijds bij waren, toen Johnny Gentle eind mei 1960 door hun land toerde. De realiteit was dat de zanger uit Liverpool vooral in kleine slaapstadjes en boerenschuren stond te spelen en dat er anderhalve man en een paardenkop kwam kijken. Het legendarische karakter van die tour ontvouwde zich pas jaren later dankzij de begeleidingsband. Die kreeg destijds op het affiche niet meer credits dan “Johnny Gentle and his group”. Zelf waren ze er overigens ook nog niet helemaal uit hoe ze zichzelf nou moest noemen. Silver Beetles, Silver Beats, The Beatals… tijdens de negen dagen dat die tour duurde passeerden heel wat variaties de revue.

John Lennon, Paul McCartney en George Harrison hadden op dat moment nog geen idee waar het naartoe moest. Ja, naar de top, maar het hoe op die vraag konden ze nog lang niet beantwoorden. Tijdens deze tour hadden ze in de vorm van Tommy Moore hun zoveelste drummer ingelijfd en viel er eigenlijk nog maar weinig samenhang in de band te bespeuren. Het had zelfs weinig gescheeld of ze waren na de eerste show van de tour al weer teruggekeerd naar Liverpool. Net uit de trein gestapt speelden ze hun eerste show in Marshill, die zo slecht was dat de promotor van Gentle er serieus aan dacht ze weer direct op de trein terug te zetten. Gentle mocht zijn brutale stadsgenoten echter wel en besloot ze nog een kans te geven. Scousers onder elkaar…

Johnny Gentle and his group

Johnny Gentle and his group

John had nog wel een ideetje liggen

Dat leverde nou niet direct een succesvolle tournee op, maar gaandeweg bewees de band zichzelf wel degelijk. En wat uiteindelijk nog veel belangrijker was, het leidde ertoe dat voor het eerst een muzikaal idee van John Lennon professioneel op plaat terecht kwam. In 1958 had hij met The Quarrymen al wel eens een eerste singletje opgenomen, maar die bestond uit een cover van Buddy Holly en een nummer dat Paul McCartney met George Harrison had geschreven. Voor de vijf pond die ze voor die opnamesessie betaalden, kregen ze één take de kans om de nummers op band te krijgen. En met een oplage van één single kon het uiteindelijk ook niet echt een muzikale openbaring worden genoemd.

Lennons eerste opgenomen ingeving werd uiteindelijk door veel meer mensen aangehoord. De basis hiervoor ligt in Inverness, een stadje in de Schotse Hooglanden. Voor deze tourdag hoefden de bandleden niet in een goedkope herberg te overnachten, maar sliepen ze voor de verandering in dezelfde accommodatie als Johnny Gentle. John Lennon hoorde hier hoe Gentle bezig was met een paar nieuwe nummers en gaf ongevraagd commentaar. Dat refrein in één van die nummers, dat liep toch niet helemaal lekker. Hij had zelf nog we een idee en een oude tekst die Gentle wat hem betreft wel mocht gebruiken. Het bleek te passen alsof het ervoor gemaakt was en sindsdien klinkt het refrein van het nummer zoals Lennon het bedacht.

We know that we’ll get by
Just wait and see
Just like the song tells us
The best things in life are free

Het nummer werd als eerste uitgebracht op het platenlabel Parlophone, waar Lennon jaren later zelf zou ook bij tekenen. Niet uitgevoerd door Johnny Gentle, maar door de op dat moment immens populaire Adam Faith, wiens versie van het nummer je hieronder kunt beluisteren. Gentle nam het nummer zelf ook nog op en bracht het in 1962 uit onder de naam Darren Young. Credits of geld kreeg Lennon er niet voor. Sterker nog, een dag na hun gezamenlijke schrijfsessie kreeg het gezelschap een busongeluk, waardoor het kleine beetje geld dat er nog was voor de band die later The Beatles zou heten, aan de bus werd uitgegeven. De moeder van bassist Stu Sutcliffe moest uiteindelijk geld opsturen om de jongens weer met de trein naar huis te kunnen laten gaan.

Adam Faith – I've Just Fallen For Someone (STEREO)

De inspiratie en informatie voor dit stuk zijn afkomstig uit John Lennon: The Life van Philip Norman.

Tags: , , , , ,

-->