nummer van 05/08/2013 door

‘Feira Moderna’ van Som Imagináro

Een omgekeerde ontdekkingstocht

SOM IMAGINÁRIO – FEIRA MODERNA (ENSAIO 1970)

Dangerous Minds-columnist Richard Metzger en ik zijn samen op ontdekkingstocht. Het is te zeggen, dankzij zijn bijdrage aan een van mijn favoriete websites ben ik aan het speuren gegaan. Ik volg wel niet het zelfde pad, maar ga wel langs dezelfde stations.

Het eindpunt hadden we gemeen. Som Imagináro kenden we niet en was een openbaring voor ons allebei. Psychedelische rock die bij vlagen doet denken aan Thirteenth Floor Elevators. Heavy (die drums in het begin!), af en toe wild uit de bocht vliegend, maar ook vaak dromerig en steeds terugkerend naar een strakke controle. Die laatste twee kwaliteiten zie je wel vaker bij Braziliaanse rockbands. Misschien denk ik dat maar hoor, omdat dat Portugees “zo ver weg” klinkt en ik automatisch denk aan stranden vol met strakke billen of aan inheemse volkeren uit de Amazone.

In ieder geval, die dromerigheid en controle kwamen Som Imagináro vast goed van pas in het begin van hun carrière, toen de band de beroemde singer-songwriter Milton Nascimento – voor mij een bekende, voor Metzger niet – begeleidde.

Milton Nascimento & Som Imaginário – Alunar

Nascimento is een icoon uit de Braziliaanse muziekgeschiedenis die ook tot ver buiten de landsgrenzen geroemd werd. Hij werkte samen met onder meer Paul Simon, Quincy Jones, Herbie Hancock en Duran Duran. De nu zeventigjarige gitarist is nog steeds niet uitgespeeld. Momenteel werkt hij mee aan het nieuwe album van Jason Mraz. Blijkbaar heeft een nieuwe generatie muzikanten de Braziliaan ontdekt, want ook Jonathan Wilson noemt Nascimento van invloed op zijn nieuw werk in een interview dat Richard Metzger met hem had.

Nu ken ik die Wilson alleen maar van naam. Ik classificeer hem onder de noemer “Martijn-muziek” (naar mijn Nummer van de dag-collega Martijn Koetsier). Het is een breed potje ratjetoe dat als gemene deler heeft dat ik er doorgaans maar niets aan vind. Jonathan Wilson, ik heb er op dit blog al over gelezen en het leek me niets, maar daar kan de tip van Metzger over potentiële Braziliaanse invloeden wel eens verandering in gaan brengen.

Tags: , , , , ,

-->