nummer van 03/08/2013 door

‘Lucy’s ride’ van Wooden Shjips

Lange reis te gaan

Als de trein de transport of choice was van jazz en zijn chique mannen, dan zijn motors – en nee, geen schepen – die van Wooden Shjips. Toen jazz de populaire muziek was en grote bands zelfs privéwagons hadden om al hun instrumenten in op te slaan, ging Coltrane per trein van optreden naar optreden en vernoemde hij een van zijn bekendste composities naar een blauw voertuig. Wooden Shjips’ mannen lijken zich liever met de haren in de wind van A naar B te verplaatsen.

Wooden Shjips’ nummers worden vaak vergeleken met lange tochten, iets waar de muzikanten gezien hun songtitels als ‘Lucy’s ride’, ‘We ask you to ride’, ‘Motorbike’ en ‘For so long’, zeker een handje bij helpen. Maar het zijn vooral de doorkabbelende ritmes van Wooden Shjips’ muziek die doen dromen over lange wegen en monotone landschappen. Net zoals bij die tochten vaak het geval is, zijn Wooden Shjips’ nummers lang en repetitief, langzaam toewerkend naar een eindpunt dat vaak nog niet aanvoelt als de eindbestemming. Soms is de reis zwaar en traag (zoals ‘Lucy’s ride’), dan weer sneller en grappiger (de opener van het album Wooden Shjips doet zelfs denken aan Mulatu Astatke’s Ethiopiques). Een ding is zeker: aan het einde van de vijf à zes minuten durende nummers heb je altijd het gevoel lang weg te zijn geweest – niet omdat de tijd langzamer ging, maar de afstand leek groter.

Grotendeels verantwoordelijk voor die voortstuwende kracht is drummer Omar Ahsanuddin, die in dit interview uitlegt hoe hij, samen met bassist Dusty Jermier, tot Wooden Shjips’ geluid is gekomen. De belangrijkste stap was om zijn volle drumkit in te wisselen voor een simpeler drumstel, waarmee hij het gevoel had dat alle aanslagen een functie hadden. In plaats van onnodige fills spelen (waarvan hij sowieso het gevoel had dat hij er maar een middelmatig talent voor had) dwong hij zichzelf te concentreren op de meest essentiële noten. “We’re looking to lock into a groove ‘caus that gives the keyboard and guitar a place to jump off from and come back. But Dusty and I stay at home.” Staying home is hier een relatief begrip.

Wooden Shjips is misschien niet voor alle momenten van de dag, maar het kan zomaar de onuitputbare reiscompagnon zijn waar je in deze vakantiedagen naar op zoek was.

Tags: , , , , , , ,

-->