nummer van 02/08/2013 door

‘Let Nas Down’ van J. Cole

van je idool moet je het hebben

J. Cole – Let Nas Down (Born Sinner)

Yeah, long live the idols, may they never be your rivals
Pac was like Jesus, Nas wrote the Bible

J. ColeIemand die zulke teksten schrijft, wil wat met zijn leven. Door te refereren aan 2Pac en Nas, twee rappers van wereldformaat, en hen op te voeren als idolen danwel een goddelijke status toe te dichten, zegt J. Cole namelijk wat de meeste jonge artiesten niet hardop durven te zeggen: dit zijn mijn voorbeelden, dit is hoe hoog ik de lat leg. Waar de nu populaire gitaarspelende singer-songwriter zich vooral zo bescheiden mogelijk moet opstellen om naamsbekendheid op te bouwen, blies J. Cole als begin twintiger al hoog van de toren toen hij zijn eerste mixtapes in elkaar flanste. Laat de rapwereld op dat punt nu juist bijzonder genadig zijn en de rags-to-riches-mentaliteit, zoals geen ander genre dat doet, stimuleren. J. Cole was in 2009 zodoende de eerste artiest die door Jay Z’s label Roc Nation werd getekend.[1] Hij mocht meteen een kleine bijdrage leveren op Jay Z’s elfde album The Blueprint 3, op een nummer met de titel – toepasselijker kon het haast niet – ‘A Star Is Born’. Twee jaar later verscheen dan eindelijk Cole World: The Sideline Story, J. Cole’s overwegend positief ontvangen debuut dat de verwachtingen naar aanleiding van zijn veelbelovende mixtapes waarmaakte.

De jonge, ambitieuze rapper was binnen. Hij kreeg kansen en onderzocht de mogelijkheden om echt door te breken. Maar zijn grote idool, en Jay Z’s voormalig rivaal, Nas – de rapper waarover Cole meer dan eens de loftrompet steekt – had hij nog nooit ontmoet. Díe droom moest nog uitkomen. Hoe pijnlijk moet het dus zijn geweest toen Cole via een vriend vernam dat Nas, de enige echte, zijn eerste hitsingle ‘Work Out’ niet echt cool vond. Zijn vriend, in alle eerlijkheid:

Imma tell you the truth man, I was in the studio with Nas, and we was talking about you man, and Nas was like ‘why did he do that? Why did he put out that song, don’t he know he’s the one? He ain’t gotta do that?’… [2]

Don’t he know he’s the one? Weet hij niet dat hij ‘het’ nu is, dat hij de potentie heeft om het te maken? Nas’ kritiek behelst natuurlijk het ultieme compliment: hij had veel meer van Cole verwacht. Als een mentor die zijn leerling onbewust hoog inschat. In ieder geval hoger dan de vrij oppervlakkige, licht vrouwonvriendelijke toon die Cole in ‘Work Out’ aanslaat – “Let me see you get high and go low / Now girl won’t you drop that thing down to the floor” – waarmee Cole wel het rapdecennium waarin Nas groot is geworden, de jaren 90, eer aandoet, maar geenszins in de buurt komt van de veel serieuzere materie waarover zijn idool doorgaans rapt. Het kritische compliment kwam hoe dan ook hard aan; Cole was uit het veld geslagen.

Dat het hem lang daarna nog niet helemaal lekker zat, blijkt uit een nummer dat J. Cole twee jaar later schrijft: ‘Let Nas Down’. Hierin beschrijft hij het hele incident. Hoe hoog hij Nas heeft zitten:

I used to print out Nas raps and tape ‘em up on my wall
My niggas thought they was words, but it was pictures I saw
And since I wanted to draw, I used to read ‘em in awe

…en hoe diep de teleurstelling was toen bleek dat Nas zijn single niet kon waarderen:

Jeter under pressure, made the biggest hit of my career
But at first, that wasn’t clear, niggas had no idea
Dion called me when it dropped, sounded sad but sincere
Told me Nas heard your single and he hate that shit
Said you the one, yo why you make that shit
I can’t believe I let Nas down

Terwijl hij nog bezig was met de demo van ‘Let Nas Down’ liet Cole het alvast aan een vriend horen, op het vliegveld. Het bizarre toeval wil dat deze vriend op een gegeven moment opkeek en Nas zag lopen. Cole en Nas bleken niet alleen het hetzelfde vliegtuig te pakken, maar zelfs achter elkaar te zitten. (We kennen J. Cole inmiddels goed genoeg om te weten dat hij, wanneer hij ergens anders had gezeten, ook wel op Nas was afgestapt). Cole trekt zijn stoute schoenen aan, haalt een paar keer diep adem, en draait zich om naar de rij achter hem. Nas moest en zou ‘Let Nas Down’ horen. Het is nu of nooit.

“Soon as I seen him I knew that this was fate,” Cole continued. “I was telling people, this album has so many moments that connected that let me know I was doing the right thing, and that was one of them… I give him my headphones — I’m trying to hear what part of the song he’s on, ’cause he’s behind me. About a minute into the song, he’s just like “Whooo!” beating my chair, just bangin my chair. Overall he was wild, the look on his face was like, honored, honored that I would make that, and also highly impressed. So that was a huge moment for me.” [3]

Born SinnerEind goed, al goed: Nas is lyrisch over Cole’s nieuwe nummer en Cole voelt zich enorm gesterkt door het feit dat zijn held nu eindelijk achter hem staat. Mogelijk zelfs een beetje fan van hem zou kunnen zijn. Zijn tweede plaat Born Sinner, nog ambitieuzer en pretentieuzer dan zijn eerste, kwam een maand geleden uit en doet het relatief goed.

En Nas? Hij is de trotse mentor die zijn leerling het allerbeste gunt. Niet alleen steekt hij het jonge talent een hart onder de riem in het vliegtuig; zijn bewondering laat hij, als ultiem cadeau aan Cole, blijken middels een ‘antwoordnummer’, met een remix van ‘Let Nas Down’, waarop Nas infiltreert om een positievere uitkomst van het voorval te bewerkstelligen. Hij herschrijft de geschiedenis en geeft Cole in plaats van een kritische blik een schouderklopje. Mentor tegen leerling: jij komt er wel. Sterker nog, je bent er al. Jij maakt ons, de vorige generatie, trots. Aldus: ‘Made Nas Proud’.

So point blank, young Cole, you won’t be the same
The first album freedoms and them fourth album pressures
A big difference between ‘em but I get why you said it
Radio records are needed, I just wanted it to bring the warning
Global warming to that cold world you was breathing
That’s some advice I never got
If I don’t sell another record, I’ll just steady rock
While you was writing down my rhymes I was just trying to show you
That if you say what’s on your mind, you can stand the test of time
Now I’m playing Born Sinner loud, saw you live, rock the crowd
Like wow, you made your nigga Nas proud

Nas – Made Nas Proud Lyrics ( Let Nas Down Remix )

  1. [1]Jay Z: vanaf heden zónder koppelteken.
  2. [2] Bron.
  3. [3]Bron.

Tags: , , , , , , , ,

-->