nummer van 01/08/2013 door

‘Hey Joe’ van The Leaves

Er kan er maar één de eerste zijn

The Leaves – Hey Joe (1966)

Op het stadsplein van Wroclaw, een stad in het zuidwesten van Polen, speelden op 1 mei 2006 1.572 gitaristen tegelijkertijd ‘Hey Joe’. Een record. Een jaar later en op dezelfde plek speelden 1.881 gitaristen het door Jimi Hendrix bekend geworden nummer. Wéér een jaar later werd het record opnieuw verbroken: 1.951 gitaristen. Maar ja, waarom zou je het met een kleine 2.000 doen als je ook met meer dan 7.000 gitaristen tegelijkertijd op het plein een potje rock kunt spelen. Daarom kwamen op 1 mei 2012 precies 7.273 gitaristen naar het Poolse stadje om simultaan ‘Hey Joe’ te spelen. Uiteraard: een nieuw record.

Hieronder een impressie van de bijeenkomst van dit jaar, waar overigens geen record werd verbroken (dik 5.000 gitaristen). Het is prachtig om te zien hoeveel mensen zo serieus bezig zijn met het nummer te spelen. Sowieso heb je de ‘lucky few’ die op het podium mag staan en ook de honneurs waarneemt tijdens de solo’s, maar ook in het publiek zie je menig gitarist met akoestische gitaar of niet aangesloten elektrische gitaar zich eventjes Hendrix wanen.

Gitarowy Rekord Guinnessa 2013 Wrocław – Poland

Ik moet er nu om lachen, maar als 12-jarige – op mijn zolderkamertje, voor mijn versterker, gitaar om mijn nek – stond ik ook met mijn ogen dicht mee te spelen met een live-opname van ‘Jumpin’ Jack Flash’ of ‘Satisfaction’. Voor me zag ik een volle arena die me toejuicht. “Senk you” riep ik hard zodra het nummer klaar was, net voordat ik weer mijn ogen opende. Ik kan me er dus iets bij voorstellen.

1966

Terug naar ‘Hey Joe’. Jimi Hendrix maakte van het door de liedjesschrijver Billy Roberts geschreven nummer niet alleen een wereldhit, maar het was ook de aftrap van zijn eigen carrière. ‘Hey Joe’ was zijn eerste single en vooral in Engeland gooide het liedje hoge ogen nadat het uitkwam in december 1966.

Sowieso was 1966 het jaar van ‘Hey Joe’. Voordat Hendrix zijn single uitbracht in december, brachten al tal van andere bands dat jaar het nummer uit, zoals The Byrds, Love en The Standells. Om maar niet te spreken van de misschien wel duizenden covers die daarna nog verschenen. Maar er is altijd één band die de primeur heeft.

The Leaves

In dit geval was dat The Leaves, een garageband uit Californië die van 1964 (met een hiatus van drie jaar) tot 1971 bestond. De band maakte drie platen en was dus de eerste band die ‘Hey Joe’ uitbracht. De band nam het nummer enkele keren op. Eerst in 1965 als ‘Hey Joe, Where You Gonna Go’, maar die deed het toen zo slecht als single dat The Leaves nog een poging waagde. In mei 1966 ging de band op herkansing en kwam bovenstaande versie uit. Die werd wél een succes.

Het is een snelle en wilde uitvoering, met de kenmerkende piepende gitaren uit die tijd van psychedelische rock zoals we die kennen van The Nuggets-verzamelaars. En dan heb je de wilde drummer die het hele nummer door korte roffels blijft spelen. En de ronkende bas die het nummer meer lijkt te dragen dan de drums. Halverwege gooit hij er ook nog eens een oer-rock-‘n-roll-lijntje in. Je hoort de gelijkenissen goed met bijvoorbeeld de overbekende Hendrix-versie, maar tegelijkertijd is het een totaal ander nummer.

Hoewel The Leaves als eerste ten tonele verscheen met ‘Hey Joe’, kwam de band op het idee om dit nummer op te nemen toen de leden shows van The Byrds bezochten. Die had het nummer in zijn live-repertoire zitten. Daarom hieronder ook nog eventjes hun versie. Muzikaal vind ik die van The Leaves een stuk toffer, maar zo goed zingen als David Crosby kunnen maar weinig rockzangers.

The Byrds – Hey Joe (1966)

Tags: , , , , , , , , , , ,

-->