nummer van 30/07/2013 door

‘Cat & Mouse’ van Radkey

Broekies!

RADKEY – Cat & Mouse

Klopt dit wel? Trap ik niet in één of ander slim opzetje van een marketeer om een hype te creëren? Zomaar wat vragen die door m’n hoofd spoken als ik de Cat & Mouse EP van Radkey voor het eerst opzet.[1] Want jonge, frisse bandjes zoals deze duiken eigenlijk niet zo gek vaak op zonder dat er een vernuftig opgezet plan van een platenlabel achter zit. Gelukkig winnen de energie en het enthousiasme die van de vijf nummers tellende ep afspatten het al snel van mijn scepsis en begint het plaatje aan zijn tweede ronde. Iets wat zich het afgelopen weekend vervolgens nog een keer of dertig herhaalde, overigens.

Veilig bij pap en mam op de bank

Voorgaande suggereert wellicht dat Radkey de revelatie is die toekomst van de rock ’n roll moeten gaan redden, maar dat zou oneerlijk hoge verwachtingen scheppen. Radkey is gewoon een bandje dat bestaat uit drie jonge broertjes met een wat bovengemiddeld muzikaal talent. In combinatie met een gezonde dosis bravoure en een beetje inzicht hoe een goed nummer in elkaar steekt, levert dat een verdomd lekker en verslavend ep’tje op. Niet meer, niet minder en soms is dat precies wat je nodig hebt.

Radkey

Wat betreft de achtergrond van de band hoef je weinig spannends te verwachten. De broertjes slapen met z’n drieën op één kamer, aangezien ze in de andere slaapkamer hun muziek opnemen. De rol van manager wordt vervuld door hun vader, wanneer die tenminste niet aan het werk is bij de Walmart. Daarnaast zijn het ook nog eens de braafste jongetjes van de klas: “We don’t drink, we don’t do drugs, we don’t have chicks, we just do music.” Nou ja, klas… de bank in de woonkamer in dit geval want de jochies gaan niet naar school, maar krijgen thuis les van pa en ma.

Radkey - Cat & Mouse EPBig deal?

Tot zover de bio, want interessanter is natuurlijk gewoon hoe het klinkt. Het geluid van Radkey wordt in de eerste plaats bepaald door zanger en gitarist Dee Radke, die met zijn 19 jaar gelijk de oudste van het stel is. Een opvallend diepe stem, die verraadt dat er bij de broertjes Radke ook wel wat platen van de Misfits in de kast staan. Ook zijn gitaarspel laat horen dat hij de meeste ervaring heeft, waarbij de riff van ‘Cat & Mouse’ herinnert aan een vroege Arctic Monkeys. Bassist Isaiah vormt daarnaast een prima rammelende tegenpool en scoort wat betreft looks al dubbel vanwege de reïncarntie van Phil Lynott die hij lijkt te belichamen. Drummer Solomon mag eerlijk gezegd nog wel even wat meters maken, maar goed, daar heeft ie als vijftienjarige dan ook nog alle tijd voor.

Gaan deze jongens een grootse toekomst tegemoet? Geen idee eerlijk gezegd en eigenlijk interesseert het me ook niet  bijster veel, alhoewel ik het ze van harte gun. Voor nu hebben ze een ep’tje afgeleverd dat ik nog minstens een week met plezier zal draaien. En soms is dat precies wat je nodig hebt.

  1. [1] Hier op Spotify te beluisteren.

Tags: , , , , ,

-->