nummer van 29/07/2013 door

‘The Sand Step’ van The Nilsmen

Wat rookten ze en andere vragen

https://youtube.com/devicesupport

Obscuriteit blijft een van de mooiste dingen aan muziek. Met alle kennis die je misschien hebt, alles wat je je vrienden nog meer weten en ook met alle informatie die je met enkele muisklikken op kan zoeken, zelfs dan kom je nog pareltjes tegen waar je echt amper iets over kunt vinden en natuurlijk alles over te weten wilt komen.

Een week geleden kocht ik zo’n plaatje op Marktplaats, ‘The Sand Step b/w Le Winston’ van The Nilsmen. Ik kende het met een smerige Hammond doorspekte nummer op de A-kant via een vriend en kocht het meteen toen ik het op de tweedehandssite tegen kwam. Eenmaal de postbode het pakketje in mijn brievenbus had gedaan en ik het singletje op had gezet kwamen de vragen. Wie zijn die Nilsmen? En zijn hun andere nummers ook zo goed?

Eerste conclusie: Er zijn (voor zover ik weet) geen andere nummers te vinden. Eén singletje. Twee liedjes. That’s it.[1] Informatieve zoekresultaten via Google kwam ik evenmin snel tegen.

De enige info die ik aanvankelijk vind, haal ik van de achterkant van het hoesje. Dat The Nilsmen uit Zweden komt, dan spreekt bijna voor zich. Maar dan komt de interessante trivia: “[…] inspired by the world famous Camel TV jingle ‘I’d Walk a Mile for a Camel’, decided to include the tune in their repertoire for which purpose it was rearranged.” ‘The Sand Step’ dus een bewerkte sigarettenjingle. Dat verklaart meteen het pakje Camel op de hoes en de foto van de rokende bandleden op de achterkant.

I Would Walk A Mile For A Camel.(Camel Cigarettes)

The+Nilsmen+-+Le+Winston+-+7'+RECORD-525383Een paar dagen later krijg ik een leuk bericht van een Zweedse platenverzamelaar. Er is een tweede versie van deze single in omloop. Op het B-kantje van mijn versie staat het nummer ‘Le Winston’, maar op de andere versie is dat de A-kant en staat niemand minder dan Brigitte Bardot op de hoes. Met een pakje… Winston sigaretten. Ik heb geen idee of ook ‘Le Winston’ een bewerkte jingle is en ik weet nog steeds niets meer over The Nilsmen zelf. Sterker nog, ik heb er alleen maar een belangrijke vraag bijgekregen. Zouden ze Camel of Winston roken?

  1. [1]Op Spotify vind je nog wel twee andere nummers van Nilsmen (zonder The), maar het is me niet duidelijk of het dezelfde band betreft. Het klinkt in ieder geval helemaal anders.

Tags: , , , , , , ,

-->