nummer van 28/07/2013 door Dennis van Luling

‘Everybody’s Free (to wear sunscreen)’ van Baz Luhrmann

Onze gastblogger van vandaag is Dennis van Luling. Nadat hij NU.nl de grootste online nieuwsvoorziener van Nederland heeft gemaakt, probeert hij dat trucje nu te herhalen met WTF.nl. Dennis is een gewone jongen uit de Hollandse polders en viert dat met zijn ode aan de filosofische lessen van Baz Luhrmann. Het nummer ‘Everybody’s Free (To Wear Sunscreen)’ was zijn soundtrack voor een rondreis door Australië. 

Baz Luhrmann – Everybody's Free To Wear Sunscreen

“Ladies and Gentlemen of the class of ’99.” Ik was 18 jaar oud en verspilde mijn ontwikkelingsfase op een mbo in Alphen aan den Rijn. Als ik in dat schooljaar het nummer van Baz Luhrmann had gehoord, was ik misschien ergens gemotiveerd voor geweest.Het duurde ruim dertien jaar voordat dit nummer in mijn Spotify-lijst terecht kwam. Mijn vriendin vond dat ik er eens naar moest luisteren, enkele weken voordat we aan een lange reis door Australië begonnen. Het land van Luhrmann. “Do one thing every day that scares you”, werd het motto tijdens de reis langs de oostkust. Aan de Gold Coast staat Wet ‘N’ Wild Water World, met de New Aqua Loop water slide. Met de armen over elkaar in een afgesloten plastic buis, heb ik even aan Baz gedacht, wachtend tot de bodem onder mijn voeten wegschoot.

Met mijn vriendin en twee goede vrienden maakte ik in december een tocht van drieduizend kilometer. In elkaar gevouwen in onze krappe huurauto werd het een sport wie de meeste Baz-teksten uit zijn hoofd kende. In de eerste bar waar ik wifi te pakken kreeg met mijn iPad, moest ik een kleine teleurstelling verwerken. De clip van ‘Sunscreen’ was amateuristisch knip- en plakwerk. Ook als je er rekening mee houdt dat het nummer dertien jaar geleden is gemaakt. Van een filmmaker had ik veel meer verwacht. Dit nummer moet je dus met je ogen dicht luisteren.

Luhrmann is de man van interessante levenslessen. De filosoof die je op vakantie graag naast je hebt zitten. Baz springt van de hak op de tak. Maar met een beetje humor en minder zwaarwegende thema’s houdt hij zijn boodschap aangenaam en luchtig. Jaloezie is zonde van je tijd, vindt Baz. Wie kan het met hem oneens zijn?

Baz zet in op herkenning. De zoektocht tijdens je twintigste, heb je op je veertigste nog steeds. De spreker heeft een heerlijke stem en predikt niet de wijsheid in pacht te hebben. “Remember the compliments you receive, forget the insults. If you succeed in doing this, tell me how.” Kleine waarschuwing tussendoor: luister ‘Sunscreen’ maximaal één keer per maand. Anders wordt de verteller die vervelende oude betweter. Luhrmann maakt met ‘Sunscreen’ een mix van wijze levenslessen en een beetje humor. “Don’t mess too much with your hair, or by the time you’re 40, it will look 85.” Met een sudderend – maar nooit vervelend – deuntje.

Bedankt voor de tip Baz!

Bedankt voor de tip Baz!

De teksten van Baz absorbeer ik tijdens goede momenten net zo goed als op dagen dat ik er niet lekker in zit. Flossen, dat doe je eigenlijk altijd te weinig. De wijze Australiër herinnert je er aan. Ik zou graag eens een biertje drinken met Baz. Dat is een levensdoel op zich. Een collega sprak Luhrmann onlangs in New York, over zijn film The Great Gatsby. Aan het eind van dat gesprek heeft hij de regisseur bedankt voor ‘Sunscreen’. Namens zichzelf, mij en jullie.

Tags: , , , , ,

-->