nummer van 26/07/2013 door

‘Goodnight Moon’ van Shivaree

één onheilspellende hit

Shivaree – Goodnight Moon – Clipe

In april 2010 verschijnt het nummer ‘Rubble’ op Ambrosia Parsley’s website. Een prachtig, vol dreiging klinkend liedje, waarin donker klinkende gitaren worden gecombineerd met de licht dichtgeknepen maar lieflijke stem van Ambrosia. Het is de eerste single van een solo-album dat in 2008 al had moeten verschijnen. Het album is er nog steeds niet. Een EP is er sinds begin dit jaar wel, getiteld I Miss You. I do, met daarop vijf nieuwe nummers. Vier nummers eigenlijk, en een fantastische cover van Richard Manuels ‘Whispering Pines’ (The Band). Strikt genomen heeft Ambrosia dus al zes liedjes om een album mee te vullen. Laten we dat goed nieuws noemen.

Goed nieuws of niet, als de naam Ambrosia Parsley je al iets zegt, dan waarschijnlijk alleen van Shivaree, de band waarin ze van 1999 tot 2007 leadzangeres was. Samen met Danny McGough (keyboard) en Duke McVinnie (gitaar) bracht ze vier platen, twee EP’s en ruim zeven singles uit. Bekend met Who’s Got Trouble uit 2005? Rough Dreams uit 2002? Of debuut I Oughtta Give You a Shot in the Head for Making Me Live in This Dump uit 1999? Tja, je moet ze wel even opzoeken.

Ambrosia Parsley

Toch is er één nummer waarmee Shivaree én Ambrosia Parsley voorgoed herinnerd zullen worden. Het gaat om het zevende nummer van het debuut, een single die enthousiast werd ontvangen en waarmee toen nog de stille hoop werd geboren dat de eerste plaat wel eens een succes zou kunnen worden. ‘Goodnight Moon’ is een popliedje met een randje, in typisch jaren 90-stijl, waarin weer, of voor het eerst, die onschuldig klinkende stem van Ambrosia tegenover een grimmig instrumentarium wordt gezet. Het resultaat is heerlijk onheilspellend:

There’s a nail in the door
And there’s glass on the lawn
Tacks on the floor
And the TV is on
And I always sleep with my guns when you’re gone

There’s a blade by the bed
And a phone in my hand
A dog on the floor
And some cash on the nightstand
When I’m all alone the dreaming stops
And I just can’t stand

‘Goodnight Moon’ leent zich perfect als soundtrack en werd dan ook gebruikt in de tienerserie Dawson’s Creek (1998-2003). Een nieuwe versie door Ambrosia en The Elegant Too werd ook opgenomen voor een wat recentere film: Silver Linings Playbook (2012). Maar ‘Goodnight Moon’ past eigenlijk het beste tijdens de aftiteling van een even zo onheilspellende film als Kill Bill Volume 2 (2004), waarin Quentin Tarantino hem een tikje versneld plaatste. Ah, daar valt het kwartje.

Shivaree – Goodnight Moon – With Lyrics

Tags: , , , , , , , , ,

-->