nummer van 24/07/2013 door

‘Cough/Cool’ van The Misfits

Haast + foutjes = een unieke single

MISFITS COUGH COOL_LYRICS

Glenn Danzig

Glenn Danzig

Voordat zanger Glenn Danzig een opgeblazen rockgod werd die optredens annuleerde omdat hij geen Franse uiensoep kreeg, nog voordat hij metal begon te maken, zelfs voordat zijn eerste band Misfits een punkband genoemd kon worden, nam hij zijn eerste single op, ‘Cough/Cool’. Dat was in 1977 en de band bestond nog maar net. In januari van dat jaar had Glenn een aantal lokale muzikanten uit Lodi, New Jersey bij elkaar gesprokkeld om een nieuw soort macabere rock ’n roll te maken. Uiteindelijk zouden The Misfits uitgroeien tot de grootste horrorpunkband van de wereld, maar tijdens deze moeizame beginmaanden was daar nog weinig van te zien.

Dat Danzig in de wieg was gelegd om rockster te worden was al wel duidelijk; binnen enkele repetities had hij al ruzie met bassiste Diane Dipiazza en gitarist Jimmy Battle. Zij verlieten de band en de illustere zanger moest meteen weer op zoek naar nieuwe muziekvrienden. Deze vond hij in bassist Jerry Caiafa. Nadat de twee wat nummers hadden doorgenomen was het direct zeker: hier zit goed materiaal tussen en dit moet zo snel mogelijk opgenomen worden. “Maar we hebben nog geen gitarist!” – “Ach, ik kan wel wat elektrische piano spelen.” En zo maakten de Misfits de eerste punksingle waarin geen gitaar te bespeuren was.

Misfits – Cough Cool 1977

Misfits - Cough / Cool

De single, met daarop drummer Manny, zanger Glenn en bassist Jerry

‘Cough/Cool’ klinkt uniek. Het onheilspellende van de horrorpunk die de band later zo groot zou maken, vermengd met een charmant knullige productie en natuurlijk die elektrische piano, wiens onvermogen om op te boksen tegen het geweld van zang, bas en drums een heerlijke spanning met zich meebrengt. New wave bestond nog niet, gothic al helemaal niet. Betekende de toevallige totstandkoming van ‘Cough/Cool’ dan de geboorte van een nieuw genre? Nauwelijks. De single werd door Danzigs eigen label Blank Records uitgebracht in een oplage van slechts 500 stuks en bleef zo goed als onopgemerkt. B-kant ‘She’, dat handelt over kidnapslachtoffer-turned-bankrover Patty Hearst, is nog een soort van Misfits-klassieker geworden, maar alleen omdat de band het in 1985 – uiteraard mét gitaren – opnieuw opnam voor het album Legacy Of Brutality.

Jerry Only

Jerry Only

‘Cough/Cool’ viel zelf pas op toen het in 1995 ineens op Misfits-verzamelaar Collection II verscheen. Voor de gelegenheid werd het nummer door Danzig opnieuw gemixt, opnieuw ingezongen en toch stiekem voorzien van een kleine, ondersteunende gitaarpartij. Vooral dankzij de productie verkies ik deze versie (bovenaan dit artikel te beluisteren) boven het origineel, maar eigenlijk verschillen ze maar weinig van elkaar. Zie het als een remaster, zoals er tegenwoordig van iedere legendarische plaat wel maandelijks eentje verschijnt.

Ook in de vernieuwde uitvoering was het nummer een vreemde eend, die tussen al het punkgeweld des te meer deed afvragen waar het vandaan kwam, wanneer het werd opgenomen en waarom er in godsnaam een piano in zit. Inmiddels brengt een origineel exemplaar van de single een slordige 1250 dollar op. Dit heeft overigens niet alleen met het vreemde instrumentarium van de nummers te maken: ook het singlehoesje bevat een unicum dat legendarisch zou worden onder Misfitsfans. Volgens de achterkant is de baspartij ingespeeld door ene “Jerry Caifa”, een verkeerde spelling van Caiafa. Foutje van Danzig, zoals gezegd: de mannen hadden haast met het uitbrengen van de single. Jerry deelde zijn zanger vervolgens mede dat hij alleen nog maar vermeld wilde worden als “Jerry, only Jerry.” Dat nam Danzig wel erg letterlijk: op toekomstige albums moest de man door het leven als Jerry Only, een bijnaam die tot op de dag van vandaag is blijven plakken en ongetwijfeld heeft bijgedragen aan de mythische status die de bassist inmiddels heeft verkregen in de punkscene. Want zeg nou zelf: Jerry Only klinkt toch vele malen stoerder dan Jerry Caiafa?

Tags: , , , , , , , , ,

-->