nummer van 23/07/2013 door

‘Naked Kids’ van The Growlers

Lekker loom rammelen

The Growlers – Naked kids

Nederland zucht, kreunt, puft en steunt. Het is warm en dat betekent voor de ene helft van ons land naar hartenlust klagen over die idioot hoge temperaturen en de andere helft om aan te sluiten in de file naar het strand. Een willekeurige blik op mijn timeline op Twitter zojuist bestond al voor de helft uit weergerelateerde tweets. Is #codegeel eigenlijk al trending? In ieder geval, weer als dit vraagt om passende muziek. Niet te snel van tempo, liefst met een lekker lome groove en als het even kan met een klein beetje zandstrand tussen de radertjes, want het moet natuurlijk ook niet al te zoet. Een nummer zoals ‘Naked Kids’ van The Growlers bijvoorbeeld.

Auerbach over de kook

Dat The Growlers nog niet echt wereldberoemd zijn, hebben ze misschien wel een beetje aan zichzelf te danken. Productiegenie Dan Auerbach van The Black Keys wilde als fan namelijk dolgraag aan de slag met de band uit Costa Mesa, Californië. Na een weekje in zijn studio in Nashville sloeg de band echter de deur al weer achter zich dicht. Het resultaat klonk “too overcooked” volgens de bandleden. Als je het overduidelijk aanwezig Auerbach-stempel op het meeste van zijn werk hoort kun je je er iets bij voorstellen.

The GrowlersEenmaal thuis besloten de zelfverklaarde beach goths de productie van hun nieuwe album maar in eigen hand te nemen. En wat ze met die beslissing hebben ingeleverd aan mogelijke aandacht van de grote namen in de muziekpers, hebben ze misschien wel gewonnen aan authenticiteit. Want dat hun derde album Hung At Heart een op zichzelf staand geluid heeft, dat is overduidelijk. Natuurlijk wordt er flink wat inspiratie gehaald uit de psychedelica van de jaren zestig, waarmee je soms de link naar een band als Allah-Las kunt leggen. Maar naast een stralende zon dreigen er bij The Growlers toch ook altijd wat onheilspellende onweerswolken aan de horizon, die bijvoorbeeld doen denken aan Deer Tick. Niet te overdreven, maar toch genoeg om ervoor te zorgen dat het nergens té comfortabel wordt. Prettig wegdromen kan op die manier soms bijna omslaan in een nachtmerrie en die spanning houdt Hung At Heart constant relaxed en spannend tegelijk.

En nu snel naar buiten, want wie gaat er nou met dit weer achter een laptop zitten lezen?

Tags: , , , , , ,

-->