nummer van 22/07/2013 door

‘People Say’ van The Meters

Mensen zeggen dat zij de beste zijn

The Meters – People Say

Enige tijd geleden volgde ik een discussie op Facebook. De vraag werd gesteld wat nu de beste funkband aller tijden was. De muziek moest beoordeeld worden, aangezien veel bands vaak ook dienst deden als begeleidingsband van andere artiesten. Twee bands staken boven het maaiveld uit: The J.B.’s en The Meters.[1]

Het zijn twee van de belangrijkste funkbands, maar geen van beiden heeft onder eigen naam veel (commercieel) succes geoogst. The J.B.’s deden dat voornamelijk met James Brown natuurlijk, maar de grootste hits waarop The Meters meespeelden, zullen waarschijnlijk wel nummers van Paul McCartney en Robert Palmer zijn.

Geliefd onder artiesten, maar weinig bekend onder het grote publiek, dat is het lot van het viertal uit New Orleans.[2] Op zich is dat niet eens zo gek, want de band ontstond uit een jamsessie in een van de vele nachtclubs in Cresent City.[3]De groep begon als Aaron Neville & The Sounds. Aaron speelde orgel en zong samen met broer Charles. De grote lokale pianist en arrangeur Allen Toussaint zag potentieel in de band en maakte er zijn vaste studioband van. Maar dan wel zonder Charles. The Meters was geboren.

meters

Onder leiding van Toussaint nam de band op met grote namen uit de New Orleans jazz- en R&B-scene zoals Lee Dorsey, Betty Harris en natuurlijk ook Toussaint zelf. Tussen al het sessiewerk nam The Meters ook eigen werk op. Funky instrumentale singles zoals ‘Cissy Strut’ en ‘Look-Ka Py Py’ deden het goed in de R&B Charts, maar kwamen in de pop charts nooit verder dan de veertigste plaats. Ook een overstap van het kleine Josie label naar het grotere Reprise en de toevoeging van vocalen door Aaron Neville zoals hier op ‘People Say’ mochten niet baatten. Het grote succes bleef altijd uit. Eind jaren zeventig viel het doek voor de band. Na een dispuut met Allen Toussaint werden de onderlinge banden verbroken, waarop de arrangeur de rechten op het materiaal opeiste. In plaats van de strijd aan te gaan, gooide The Meters de handdoek in de ring.

Succes heeft de band weinig gekend, maar erkenning gelukkig wel. Eerst door het talrijke studiowerk waarvoor de jongens gevraagd werden, later door de vele samples die uit hun oeuvre geplukt werden. Music On Vinyl brengt binnenkort een single uit met ‘People Say’ op de A-kant en ‘Funky Meters Soul’ op de flipside. Dat laatste nummer is nog niet eerder op vinyl uitgebracht. Het mag dan niet hun grootste knaller zijn, het is wel een mooi stukje geschiedenis van misschien wel de beste funkband aller tijden.

  1. [1]De concurrentie kan je in dit niet te versmaden lijstje vinden
  2. [2]Niet bekend, maar misschien wel gekend, want The Meters zijn ontzettend vaak gesampled
  3. [3]Cresent City is een van de vele bijnamen van New Orleans

Tags: , , , , , , , ,

-->