nummer van 20/07/2013 door

‘Watch her ride’ van Jefferson Airplane

Voetjes van de grond

Jefferson Airplane – Watch Her Ride

I didn’t know you were the one for me
I couldn’t see
But you were waiting for someone to come along
and help you out and sing your song

Het moet een leuke tijd zijn geweest voor de leden van Jefferson Airplane na hun hit ‘Don’t you want somebody to love.’ Veel feestjes. Het album dat ze na hun wereldwijde hit uitbrachten, After bathing at Baxter’s (1967), werd misschien om die reden ook een beetje vergeten; de heftig LSD-doordrenkte liedjes waren niet altijd even makkelijk te verteren. Maar ondanks dat er inderdaad, onder andere, een tien minuten durende spacetrack op het album staat, is dat lang niet alles wat er van de liedjes op de plaat gezegd kan worden.

Ten eerste: de liedjes op After bathing at Baxter’s eindigen nooit in een slappe, structuurloze brei van jankende instrumenten. LSD of geen LSD, de energie zit er goed in. Dat kan ook bijna niet anders met een stem als die van Grace Slick die overal doorheen beukt en de composities die altijd de mogelijkheid geven aan de drumpartij het ritme op te pikken en een nieuwe energielaag te injecteren. Over de composities geen kwaad woord. Wat me meteen op mijn tweede punt brengt. Luister naar het nummer hieronder en je weet genoeg.

Jefferson Airplane- Young Girl Sunday Blues

Ten derde heeft het album genoeg verfijnde momenten om vaak en lang op terug te willen komen. Oké, ‘Watch her ride’ is soms nogal rommelig, met bas- en gitaarpartijen die alle kanten op geslingerd worden en een refreintje dat maar half af klinkt, maar als de coupletten weer ingezet worden door de klassieke gitaarriff (0.56, 1.03) en de basgitaar daarna weer langzaam naar boven kruipt terwijl er tedere woorden worden gewijd aan een nieuwe liefde, is het moeilijk niet hiervan te houden. “You have a way of walkin’ round, your feet they never touch the ground.” Zo kunnen we ons ook voelen na een After bathing at Baxter’s-luisterbeurt.

Tags: , , , ,

-->