nummer van 19/07/2013 door

‘Saved’ van LaVern Baker

Roken, drinken, dansen, schelden, liegen, bedriegen en bidden

Lavern Baker- Saved

LaVern BakerNew York, late jaren 50, vroege jaren 60. Rock ‘n’ roll floreerde, de danszalen waren bomvol, de jeugd probeerde nieuwe danspasjes, en songwriters Leiber & Stoller knalden de ene na de andere hit uit hun mouw. Klinkt het je gezellig in de oren, maar anno 2013 ook wat braaf? Wacht maar tot je kennis hebt gemaakt met LaVern Baker. Deze brutale – doch ontzettend charmante – dame uit Chicago wist elk kuis danspartijtje om te toveren tot een ruige nacht waar menig Sensation-feest bleek bij afsteekt. Luister naar dit ontzettend opgefokte ‘Saved’ uit 1960, nota bene geschreven door die brave Leiber & Stoller, met een openingszin waardoor je onmiddellijk zin krijgt om de hele nacht te roken, drinken en dansen. Hoezo? Nou, hij gaat zo:

I used to smoke
I used to drink
I used to smoke
Drink
And dance the hootchy coo

De drummer zet een uptempo beat in en het feest kan beginnen. Voetjes van de vloer, Baker heeft nog meer voor je in petto:

I used to cuss
I used to fuss
I used to cuss
Fuss
And boogie all night long

Ach, LaVern, vertel me meer! Gooi je haar los! Maak me gek!

I used to lie
I used to cheat
I used to lie
Cheat
And step on peoples feet

Enfin. Een ruige dame die weet wat het leven lekker maakt. Helaas betekent de keuze voor verleden tijd in de coupletten dat er een geheel moreel verantwoord refrein bijhoort: LaVern is gered. Saved. En nu rookt ze niet meer, drinkt ze niet meer, vloekt ze niet meer, liegt ze niet meer en bedriegt ze al helemaal niet meer. Wat ze wel doet? Ze bidt en preekt alleen maar.

You know I’m saved
Ah, saved
I can-a preach until you’re, deaf and dumb

Bidden met een dijk van een stem en een héél gezellige, keiharde bassdrum in het refrein, that is.

I’m in that soul-savin’ army
Beatin’ on that big a-bass drum
Whoa

Think Twice

Betekent dit dat LaVern in de jaren 60 wijzer is geworden? Nauwelijks. In 1965 nam ze een duet op met Jackie Wilson die – en wanneer je het beluistert begrijp je dit – door alle radiostations werd verbannen. De tekst was te smerig om uit te zenden. Het begint al goed, met “I said, you better think twice, Jackie, before you call me a dirty whore.” Andere woorden die in dat antieke decennium nog niet door de beugel konden maar wel op de single staan: fuck, dirty bastard, bitch, cocaine, pussy, etcetera. Rode oortjes gegarandeerd wanneer je luistert naar ‘Think Twice’.

Jackie Wilson & LaVern Baker – Think Twice Version X

Dood

Zoals bij zoveel grote artiesten het geval bleek, heeft LaVern Baker haar ruige levensstijl niet voor altijd vol kunnen houden. Op 10 maart 1997 stierf ze aan verschillende hart- en vaataandoeningen. She used to smoke, drink and dance the hoochie coo.

Tags: , , , , ,

-->