nummer van 17/07/2013 door

‘A Song For You’ van Leon Russell

Een vergeten klassieker

Leon Russell – A Song For You (1970)

“I’m singin’ this song to you.” De ‘I’ in deze zin veranderde nogal eens; het nummer ‘A Song For You’ uit 1970 werd binnen tien jaar maar liefst negenentwintig keer gecoverd. Negenentwintig keer, door bekende en minder bekende artiesten. Vandaag staat de teller op zevenenzestig. Lang niet zoveel als ‘Yesterday’ van The Beatles – volgens het Guinness Book of Records het meest gecoverde nummer ooit, met naar het schijnt drieduizend verschillende versies – maar toch zeker genoeg om het liedje op een bepaald moment gedurende een leven te herkennen. Of niet? Ik had tot voor kort nooit van Leon Russell gehoord. En ik realiseer me met ‘A Song For You’ (en de tergend mooi gezongen zin “I’ve acted out my love in stages”) dat ik nog wel wat in te halen heb.

The Tulsa Sound

Leon Russell stond met zijn bandje The Starlighters, waarin ook J.J. Cale speelde, aan de basis van The Tulsa Sound, een mix van rockabilly, country, rock ‘n’ roll en blues uit de jaren 50 en 60. Hij was de eerste die de stijl meenam naar de muziekscene in Los Angeles, waar hij met James “Master of the Telecaster” Burton en gitarist en televisiepersoonlijkheid Ricky Nelson begon samen te spelen. Andere muzikanten uit Tulsa nam Russell ook mee naar L.A., zoals basgitarist Carl Radle, die uiteindelijk bekend zou staan om zijn jarenlange samenwerking met Eric Clapton – wiens speelstijl weer enorm was beïnvloed door J.J. Cale.

Leon Russell‘The Wrecking Crew’

Leon Russell maakte in de jaren 60 deel uit van ‘The Wrecking Crew’, een groep studiomuzikanten in Los Angeles die ruim acht jaar lang in hoog tempo platen inspeelden van onder andere The Beach Boys, Frank Sinatra, Nancy Sinatra, Sonny and Cher,  The Mamas & The Papas, Simon & Garfunkel en Nat King Cole. Ook Phil Spector wordt nog altijd geassocieerd met The Wrecking Crew; hij gebruikte de muzikanten om zijn Wall of Sound te creëren. Russell werd in de navolgende jaren ingehuurd door verschillende muzikanten (The Byrds, Gary Lewis & the Playboys) om mee te schrijven aan nummers en ze vervolgens ook in te spelen. Zijn eerste commerciële succes als liedjesschrijver kreeg hij toen Joe Cocker zijn nummer ‘Delta Lady’ uitbracht. Zelf een plaat opnemen leek ineens zo’n gek idee niet meer.

Elton John

Leon Russell (1970)

Leon Russell (1970)

Russells eerste soloplaat Leon Russell lag in april 1970 in de winkels, in dezelfde maand dat Elton John zijn tweede plaat uitbracht (eveneens zelfgetiteld), met daarop een soortgelijke albumopener als ‘A Song For You’: ‘Your Song’. Elton John was op dat moment nog jong en onbekend, terwijl Russell reeds was gevestigd als rock ‘n’ roll royalty. Op zijn debuut prijkten immers gastmuzikanten als Mick Jagger, George Harrison, Charlie Watts, Merry Clayton en Eric Clapton. Toch was het Elton John die zijn eerste grote hit te pakken had. Beide ballads kregen de eerste jaren de aandacht die ze verdienden, al zou ‘Your Song’ uiteindelijk het predikaat ‘popklassieker’ krijgen. Het toeval wil dat Elton John voor ‘Your Song’ hevig was geïnspireerd door Leon Russells pianospel. Sterker nog, Leon Russell was altijd zijn idool geweest. Maar terwijl Elton Johns succes steeds groter werd, verdween Russell langzaamaan naar de achtergrond. In 2010 leek Elton het zat te zijn dat zijn grote held simpelweg was vergeten en besloot hij hem weer tot leven te wekken. Het resultaat: The Unioneen samenwerking tussen Elton John en Leon Russell (en producer T Bone Burnett). Tijdens een liveconcert in 2010 naar aanleiding van het nieuwe album introduceerde Elton zijn muzikale voorbeeld met de volgende woorden: “When I started he was my idol, mentor and everything I wanted to be as a songwriter. Tonight is very special for me.”[1]

Covers

En die zevenenzestig covers? Daarvan bestaat het grootste deel uit kazige interpretaties. Slechts een handvol is het beluisteren waard:

Met stip op 1: Donny Hathaway (1971)

Donny Hathaway – A Song For You

The Carpenters (1972)

" A Song for You" Carpenters

The Temptations (1975)

The Temptations – A Song For You

  1. [1]Bron.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

-->